A scăpat din ghearele ursului

Data publicării:
URS TAMPIT

În fiecare dimineaţă, la ora 4:00, Borbondi Janos merge la stână să mulgă vacile. Ieri însă, a avut parte de un incident neplăcut, atunci când un urs i-a ieşit în cale. Omul nu l-a observat, ca să-l poată ocoli, aşa cum a făcut de multe ori, iar animalul l-a atacat.

"M-a lovit, în umăr m-a lovit şi după aia eu am tras, aşa, imediat, din mers, eu am tras cu piciorul în el, înspre el şi mi-a prins piciorul, avem cizme de gumă în picior, m-a prins de picior şi m-a dat în jos", povesteşte Borbondi Janos - victimă

După ce fiara l-a trântit jos, bărbatul a ţipat şi ursul probabil s-a speriat pentru că a plecat de lângă el şi astfel omul a putut să o ia la sănătoasa înapoi spre sat. Chiar dacă acum are o rană adâncă la picior, bărbatul a refuzat să meargă la spital. Sătenii stau acum cu frica în sân, mai ales că nu este prima oară când ursul a dat târcoale.

"Am ieşit într-o zi să scot cartofii. Calul s-a speriat şi eu fuga, a trebuit să plec. Ceva veanea după mine, era ursul", spune un localnic.

"În fiecare seară sau dimineaţă ne întâlnim cu ursul, aşa de mulţi urşi sunt, foarte mulţi", spune alt localnic.

Reprezentanţii Asociaţiei Vânătorilor spun că în ultima săptămână este al doilea atac al urşilor petrecut în zonă. Pentru că urşii s-au înmulţit în mod alarmant iar situaţia este greu de ţinut sub control.

"Cu urşii este exact aceeaşi treabă ca şi cu câinii maidanezi, de exemplu, până când nu ne omoară unul sau doi oameni, până atunci nu avem aprobare să împuşcăm, în schimb, fără aprobare, nu ne riscăm", declară  Kiss Attila - director Asociaţia Vânătorilor Turia.

În pădurile din zona Turia, pe aproximativ 70.000 de hectare, sunt peste 150 de urşi. Vânătorii primesc anual doar 5 autorizaţii de recoltare a urşilor, adică de sacrificare, pentru că sunt specii protejate. Din cauza numărului mare de animale hrana destinată porcilor mistreţi le revine urşilor, iar mistreţii coboară în sate şi fac ravagii în culturile oamenilor.

"Oamenii păzesc, merg acolo, noaptea, fac prezenţa la culturi, dar este foarte greu de păzit pentru că animalele observă şi nu intră chiar atunci când e omul acolo", Bartoc Csaba - secretarul comunei Cernat.

Oamenii depun zeci de plângeri la primării, dar evaluarea pagubelor produse de animale presupune un proces lung şi anevoios.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri