Agricultura, în pierdere

Data publicării:
GRAU SILOZ

Ştefan Guţu supraveghează producţia agricolă într-o fermă situată pe malul Oltului, la care s-au strâns în acest an 1.200 de tone de grâu. Analizele calitative au confirmat faptul că grâul strâns de pe camp e foarte bun pentru făina de panificaţie. Cu toate acestea, niciun gram din recolta acestui an n-a ieşit încă pe piaţă. Omul spune că preţul zilei de pe piaţa grâului, de 55 de bani pe kilogram, nu acoperă nici măcar cheltuielile cu producţia.

"Ajunge la animale. Pentru că la 55 de bani nu poti să concurezi cu el, nu poti ieşi cu el pe piaţă la 55 de bani. Din start esti falimentar si atunci îl ţii aici, cu costuri suplimentare şi-l bagi in hrana animalelor, ca să poti să obţii ceva lapte", spune Ştefan Guţu - inginer agronom.

"Deocamdată îl ţinem, că nu ne permitem să îl vindem în pierdere, deoarece nu reuşim să acoperim costurile de producţie ", povesteşte Florin Tatu - administratorul unei ferme.

Stocurile mari pe care le fac fermierii ar trebui păstrate în silozuri speciale pentru cereale, in care atmosfera e strict controlată. Puţini au insă astfel de depozite şi sunt nevoiti să improvizeze.

"În mod normal, el se ţine la silozuri, acest grâu trebuie aerat, deci să nu încolţească, să scada şi gradul de umiditate, ca el să devină bun pentru panificaţie" ,e de părere Horaţiu Raicu - secretarul general al Federaţiei Agrostar. 

"România nu beneficiază de spaţii de depozitare corespunzătoare pentru a păstra acest grâu, pentru că undeva in două trei luni de zile, preţul grâului, apreciem noi, va creşte cu cel putin 25, 30 la sută faţa de preţul actual", susţine Sorin Năstase - proprietarul unei ferme. 

Fermierii susţin că nu-şi pot permite să scoată din depozitele improvizate grâul până ce preţul nu ajunge la cel puţin 80 de bani pe kilogram. În întreg judeţul Braşov sunt peste 13.000 de hectare de teren cultivat cu grâu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri