Angajaţi neplătiţi de cinci luni

Data publicării:
TERMOCENTRALA DOICESTI

Liviu Mihai este inginer la termocentrala de la Doiceşti de 35 de ani. În anii 90, avea în subordine peste 400 de oameni, iar acum mai lucrează doar cu doi. Însă cea mai mare problemă pentru el este că nu şi-a primit salariul de cinci luni.

"După 35 de ani de muncă în Doiceşti, şef de secţie de 30 de ani, nu mai zic de pasiune şi... dar mai am un an până la pensie", spune Liviu Mihai.

Termocentrala de la Doiceşti şi-a încetat activitatea în 2009, iar în 2012 s-a făcut ultimul val de disponibilizări. De atunci au început şi problemele cu plata salariilor. Anul trecut, oamenii au stat şase luni fără să fie plătiţi, iar situaţia se repetă şi acum. Unii angajaţai au încercat să îşi caute un alt loc de muncă, dar vârsta este un impediment.

"Am depus CV-uri la mai multe firme din zonă dar având în vedere că... cred că vârsta şi în special profilul pe care-l am, inginer chimist tratarea apei, mai puţin sunt întreprinderile în zonă care au nevoie de aşa ceva", spune Sorin Coman - şef atelier chimic.

Termocentrala, care alimenta cu agent termic municipiul Târgovişte şi care aparţine ministerului Energiei, se află acum în administrarea unui lichidator judiciar, care nu le poate plăti însă salariile angajaţilor rămaşi pentru că termocentrala nu are venituri suficiente care să acopere aceste cheltuieli.

"În momentul preluării de către lichidator, lichidatorul nu a mai fost de acord cu un nou contract colectiv de muncă şi nici măcar a unui acord", spune Daniel Necula - lider de sindicat. 

"Atunci când s-a hotărât lichidarea voluntară nu s-a alocat şi un buget corespunzător cheltuielilor cu lichidarea", spune Ducu Valeriu - inginer şef, secţie electrică.

În disperare de cauză, oamenii au cerut ajutor de la autorităţile judeţene, de la ministerul Energiei şi chiar de la primul ministru. Singurul răspuns a venit de la prefectul judeţului Dâmboviţa, care le-a promis oamenilor că va încerca să îi ajute.

"E acolo problema de o scrisoare de garanţie care eu nu pot să mai dau o dată certă pentru că am avut o discuţie la minister şi cineva de la casa de avocatură s-a deplasat la Doiceşti şi a dat o ală informaţie. Unii spun că au o scrisoare de garanţie, că o vor executa şi că până la jumătatea lunii noiembrie vor primi bani, iar casa de avocatură la o discuţie cu domnul Necula a spus că e greu să executa aceea scrisoare, că s-ar duce prin luna ianuarie", spune  Ioan Marinescu, prefectul judeţului Dâmboviţa.

Neplata salariilor nu este însă singura problemă a angajaţilor de la Doiceşti. La termocentrală lucrează acum mai puţin de 30 de persoane. Iar complexul se întinde pe o suprafaţă de 40 de hectare. Ceea ce înseamnă că oamenilor le vine foarte greu să supravegheze întreaga zonă şi astfel, de multe ori se ajunge la furturi de fier vechi.

Termocentrala de la Doiceşti avea o putere de 520 de MW. Ultimele investiţii aici s-au făcut înainte de anii 2000.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri