Apa minerală, sărbătorită în Covasna

Data publicării:
APE MINERALE

Principalele izvoare cu apă mierală ale judeţelor Covasna şi Harghita au fost revalorificate şi amenajate nu de foarte mult timp, în cadrul proiectului "Drumul apelor minerale". Una dintre zonele cele mai cunoscute pentru izvoarele sale este Vâlcele, vizitată în trecut de oameni din toate colţurile ţării, care veneau aici să se trateze. Localnicii îşi doresc acum ca staţiunea să redevină ce a fost odată.

"Până în anii 80 a fost aici o oază de linişte, de odihnă", spune George Negrea - localnic.

"Ţinutul Secuiesc este putere mondială în privinţa apelor minerale, a borvizelor, cum le spunem noi. Vâlcele este un loc de renume internaţional în ce priveşte apele minerale pentru cură de sănătate", spune Tamas Sandor - preşedintele Consiliului Judeţean Covasna.

Apa de aici, spun oamenii, are proprietăţi miraculoase, vindecă sau ameliorează efectele unor boli pe care nici măcar medicamentele nu le pot trata, revigorează şi restabileşte echilibrul în organism.

"Oamenii spun că apa asta este bună tocmai pentru că are alge. Pentru boli reumatice vin aici mulţi bătrâni care au probleme cu spatele, cu circulaţia sângelui", spune Both Laszlo - localnic.

În cadrul sărbătorii dedicată apei minerale, câţiva specialişti au testat apa, ca să vadă din care izvor este mai bună şi pentru ce fel de afecţiuni este indicată. Iar în Covasna sunt mii de izvoare: cu apă sărată, altele care au o concentraţie foarte mare de fier sau de calciu, fiecare cu rostul şi cu efectele ei.

Şi cum apa minerală naturală face minuni şi în bucătărie, gospodinele din partea locului s-au întrecut în pricepere la prepararea celor mai gustoase clătite. Reţetele încercate au fost din cele mai felurite.

La manifestare s-au înscris peste 20 de echipe din localităţi care au izvoare de apă minerală, din judeţele Covasna şi Harghita.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri