Aparatele de radioterapie, o mare necesitate 

Data publicării:
CANCER

La Congresul Naţional de Chirurgie, ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu, a declarat că în luna septembrie a acestui an, vor fi achiziţionate acceleratoare de particule în toată ţara. Din cei 250 de milioane de euro, împrumutaţi de la Banca Mondială, o tranşă va fi direcţionată pentru programul de radioterapie.

"Centrele vor fi stabilite cu comisia de specialitate, deci cu medicii care tratează şi în funcţie de numărul şi amploarea cazurilor în arealul geografic", a declarat Nicolae Bănicioiu - ministrul Sănătăţii.

La nivelul întregii ţări, şase spitale au cerut aparate de radioterapie. Printre ele se numără şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, unde medicii au depus cereri încă de la începutul acestui an pentru a obţine un astfel de aparat.

În acest moment, în singura clinică privată din Braşov unde există un accelerator de particule se pot trata lunar 120 de persoane însă numărul celor care au nevoie de tratament este mult mai mare. În lipsa unui program naţional pentru bolnavii de cancer, nu toţi pacienţii ajung să beneficieze de şedinţe de radioterapie compensate de Casa naţională de Sănătate.

"Avem pacienţi care aşteaptă fonduri cu casa de aisgurări nu aş putea să spun o cifră, dar solicitări sunt. Pentru luna viitoare avem pe lista de aşteptare în jur de 50 de pacienţi", declară Cristina Taflan - medic primar radioterapie, clinica privată.

Un accelerator de particule costă peste 9 milioane de euro, iar distribuirea lor în ţară se va face de Ministerul Sănătăţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri