Artilerie la feminin

Data publicării:
EXERCITIU VANATORI

Sorina Vîlcescu are 28 de ani, gradul de sergent major şi lucrează de cinci ani la Batalionul 21 Vânători de Munte, din Predeal. În cazarmă, îi învaţă pe militari cum să supravieţuiască în condiţii de război. La aplicaţia din Munţii Ciucaş, este comandant al echipajului care trage cu un aruncător de grenade şi are în subordine trei servanţi. Toţi bărbaţi.

"În armată, cel puţin din punctul meu de vedere, nu sunt fete, nu sunt băieţi. Toţi sunt la fel, deoarece funcţia mea la fel de bine o poate practica şi un băiat", sg. maj. Sorina Vîlcescu, comandant de piesă, Batalionul 21 VM Predeal.

Aruncătorul de grenade la care lucrează Sorina cântăreşte 62 de kilograme, cu sistem de ochire şi trepied. Iar situaţiile în care armamentul trebuie cărat cu spatele nu sunt deloc rare. De fiecare dată, greutatea cade în mod egal pe umerii Sorinei şi ai militarilor din grupa ei.

"Fiind în sistem militar, suntem un grup, acesta primează şi ne îndeplinim fiecare atribuţiunile ajutaţi unul de altul", lt. George Dumitraşcu, comandant de pluton, Batalionul 21 VM Predeal.

La 28 de ani, sergentul major Sorina Vîlcescu are deja experienţa luptei în condiţii reale. În 2012, a plecat pentru şase luni pe front, în Afganistan. După cinci ani de armată, ştie pe de rost fiecare piesă a aruncătorului de grenade.

"Aruncătoarele funcţionează cu proiectile antitanc, de calibru 73 de milimetri şi pot avea efect exploziv la peste un kilometru distanţă", Claudiu Loghin, reporter Digi24.

Exerciţiul militar se desfăşoară în Poligonul Grohotiş, din Munţii Ciucaş, la 1.500 de metri altitudine. Militarii stau, timp de o săptămână, într-o tabără de corturi. Şi trag, zi de zi, cu toate piesele de armament din dotare, de la pistol şi pistol mitralieră, până la aruncător de proiectile de calibru 82 milimetri sau aruncător de grenade, de calibru 73 de milimetri.

"Fiecare pluton execută o astfel de tragere, în fiecare an şi sunt importante, pentru că arată real nivelul de pregătire al plutonului", lt. col. Ioan Pintiuţă, şeful operaţiilor, Batalionul 21 VM Predeal.

Batalionul 21 Vânători de Munte a fost înfiinţat în 1940 şi face parte din structura Brigăzii II Vânători de Munte, din Braşov.

Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri