Aruncă gunoiul în pădure

Data publicării:
GUNOI MOIECIU


"Cine suntem noi? Club Măgura - cu mâinile murdare, pentru un sat curat!" - Aşa sună deviza care îi motivează pe copiii din Măgura să facă ceea ce adulţii nu reuşesc - să păstreze satul curat.

"Am găsit multe damigene sparte, care pot răni animalele. Am găsit chiar şi un televizor", spune un copil.

"Nu le adună nimeni, noi trebuie să ducem gunoaiele jos, în Moieciu, sau la Zărneşti, la noi nu este container", spune un localnic.

Este a cincea activitate de ecologizare pe care Angela Nicoară şi soţul ei Mike o desfăşoară alături de copii. Zeci de saci cu gunoaie au fost adunate de pe uliţele satului dar mai ales din pădurile care îl împrejmuiesc.

"Punem gunoiul în saci, punem sacii în maşină şi mergem în Zărneşti. Problema acolo e că oamenii din Zărneşti ne întreabă: cine sunteţi, de unde sunteţi, de ce aduceţi gunoiul la noi?", spune Mike Ormsby - localnic.

Şi asta se întâmplă pentru că deşi plătesc lunar 75 de lei pentru serviciul de salubrizare, o parte din localnicii din Măgura nu beneficiază de el. Cu mare greutate Primăria a reuşit să încheie contract cu o firmă care să adune gunoaiele din sat, în urmă cu trei ani. Problema este că maşina de gunoi nu ajunge pe toate uliţele. Sat răsfirat la poalele Pietrei Craiului, Măgura are zone care sunt inaccesibile. Primarul mai are o explicaţie.

"Maşina a respectat acest program dar a preluat cantităţi mici de gunoaie menajere. Uneori nici nu merită să meargă pe orice uliţă dacă nu se justifică un volum minim de gunoi pe care trebuie să îl aducă cetăţenii pentru preluare", spune Nicolae Clinciu - primarul comunei Moieciu.

"Colectăm doar deşeurile menajere de la populaţie şi, repet, dacă sunt unele depozitări de deşeuri menajere, de aruncat, lăsate de unii cetăţeni din alte zone de pe raza comunei, vom trece la salubrizarea lor, dar in baza unei comenzi date de autoritatea locală", declară Sebastian Yakab, directorul firmei de salubritate. 

Chiar dacă ar putea să transporte deşeurile până în centrul satului, unde ajunge maşina de la Primărie, localnicii din zonele izolate preferă totuşi să arunce resturile menajere pe unde apucă.

"În majoritatea pădurilor treceţi un metru-doi de stradă, găsiţi saci plini de gunoaie. Astea nu dispar niciodată. Asta nu e o soluţie. Unii dintre noi avem maşini, avem o căruţă, dar cei mai mulţi nu au... Sau dacă au poate nu vor să facă asta cu căruţa lor. Plătesc o taxă, pentru taxa aia trebuie să primească un serviciu", spune Angela Nicoară - localnică.

"Se aruncă, am văzut... Se aruncă.( Reporter: Aţi mai aruncat şi dumneavoastră, aşa...?) Am aruncat, de ce să spun că nu am aruncat?", spune  Nicolae Munteanu - localnic.

Alţii au găsit soluţii ceva mai ingenioase.

"Eu mai bine le pun la mine în maşină, le duc jos la container. Unde jos? La Primărie, la Bran, unde găsesc un container, acolo le pun", spune un localnic.

 Primăria Moieciu cheltuieşte lunar în jur de 30.000 de lei pentru colectarea gunoiului din cele şase sate pe care le administrează. Ecologiştii din localitate speră ca gunoaiele să nu sperie turiştii, care caută la Măgura tocmai puritatea naturii.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Zoltan Munteanu-Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri