Au învăţat secretele florilor în timpul încarcerării

Data publicării:
PENITENCIAR

Daniel este încarcerat în Penitenciarul Codlea de trei ani, condamnat pentru viol. El a fost şofer profesionist, dar acum, pentru că i s-a dat şansa unei noi calificări, nici nu a mai stat pe gânduri. S-a înscris la cursul de florar peisagist unde a învăţat toate secretele grădinăritului, iar la final a absolvit cursul cu nota 9,75. Aşa că Acum, bărbatul se laudă că poate să amenajeze grădini în funcţie de câte un design aparte.

"Am amenajat în interior spaţiie verzi din incinta penitenciarului, de la însămânţarea de gazon, la plantat trandafiri, am făcut trei modele de grădină", spune Daniel Sevin Burlacu.

În luna august în Penitenciarul Codlea a fost implementat proiectul european PRISON prin care, în primă fază, au fost instruiţi pentru o meserie 27 de deţinuţi. Unii au ales să se califice şi în meseria de frizer. Este şi cazul lui Teodor. Înainte să ajungă la închisoare a lucrat la o cofetărie în Germania. Dar acum, acest curs i-a schimbat total planurile de viitor.

"Eu vreau să-mi deschid în Germania un salon pentru că acolo domiciliez şi am familia. Până acum am tuns sute de persoane", povesteşte Teodor Loghin.

Cursurile de calificare au durat trei luni, iar pe lângă diploma de specializare deţinuţii mai au şi alte beneficii.

"Au beneficiul că învaţă meserie, apoi li se scad 20 de zile din detenţie pentru participarea la un curs de calificare, au şi ceva beneficii financiare", declară Claudiu Ştaer - purtătorul de cuvânt Penitenciarul Codlea.

Pe lângă aceste două cursuri de calificare, în cadrul proiectului european, la Penitenciarul Codlea urmează să se desfăşoare şi alte şase cursuri, iar în total, 150 de deţinuţi vor fi instruiţi.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Claudiu Simu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri