Autonomia secuiască, trimisă la Guvern. Consilierii din Sf. Gheorghe cer autonomia Ţinutului Secuiesc

Data publicării:
AUTONOMIE

Şedinţa a început cu propunerea consilierilor români, care au cerut retragerea proiectului, având în vedere că juriştii primăriei au declarat hotărârea nelegală, pe motiv că nu are caracterul unui act administrativ, ci este mai dregrabă o problemă de natură constituţională, care cade în sarcina Guvernului şi nu în cea a administraţiei locale.

Primarul Antal Arpad a propus imediat ca proiectul să fie votat sub forma unei petiţii. El a spus că este necesar ca acesta să ajungă la Guvern şi la mai multe foruri internaţionale.

"Nu suntem toţi la fel, iar noi, comunitatea maghiară din Ţinutul Secuiesc, considerăm că putem să ne păstrăm identitatea, cultura, religia, dacă avem un statut special" a spus Antal Arpad - primarul municipiului Sfântu Gheorghe. 

Consilierii s-au consultat aproape o oră până să ia decizia finală.

"Noi, cei care suntem aleşii cetăţenilor muncipiului Sfţntu Gheorghe, trebuie să ne exprimăm opinia, dacă dorim sau ne-ar plăcea ca SAfântu Gheorghe să fie apartenet regiunii autonome a Ţinutului Secuiesc", a spus Balint Iosif - iniţiator proiect, consilier local din partea PCM 

Pentru că au declarat că nu se regăsesc în acest proiect, consilierii locali de la PNL şi PSD au închis aparatele de vot.

"Autoritatea care este angajată tocmai pentru a respecta legalitatea, taman în primăria noastră ne recomandă să nu votăm aşa ceva pentru că este nelegal" Mădălin Guruianu - consilier local PNL.

În final, proiectul a fost aprobat cu 13 voturi ale consilierilor maghiari. Locuitorii din Sfântu Gheorghe au părerile împărţite când vine vorba despre autonomie. Cei mai mulţi, cred că problema este una politică şi nu socială.

Prefectul judeţului Covasna, Marius Popica, a declarat că va analiza petiţia votată de consilierii locali maghiari şi, în cazul în care o va considera ilegală, o va ataca în instanţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri