Avertizare pentru străini, doar în limba română

Data publicării:
PANOU TAXIURI


R: Cât costă până la Aro? /T: 100 de lei / R: 100? / T: Lei, da, 100 de lei / R: Până la Aro? / T: Da, este în centrul vechi/ R: Este departe? Cât de departe este? Câţi kilometri? / T: 7-8 kilometri. 80 de lei. Îmi dai 80?": Aşa a decurs o discuţie dintre un reporterul Digi24, care s-a dat drept turist străin şi un taximetrist din Gara Braşov.

Astfel de sume cer unii taximetrişti pentru curse care în mod normal nu costă mai mult de 8 lei. În general sunt taximetrişti independenţi, care au tarife mai mari decât firmele autorizate şi care nu folosesc nici aparatul de taxare.

"Eu merg oriunde pentru că tariful este, nu este nici slab, dar nici bun, dar este un tarif cât de cât acceptabil şi atunci noi nu refuzăm curse pentru că nouă ne convine", spune un taximetrist.

Primăria face des controale, dar nu îi poate impiedica pe taximetriştii pirat să stea în zonă.

"Sunt şi persoane care profitând de faptul că o parte dintre turişti sunt străini încearcă să nu utilizeze aparatul de taxat",  Sorin Toarcea - purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Cel mai uşor sunt păcăliţi turiştii străini care nu cunosc tarifele şi nici traseele până la destinaţie. Autorităţile locale au montat în staţia de taxi din faţa gării un panou informativ cu imagini şi explicaţii care să-i ajute să nu cadă în capcana taximetriştilor rechini. Dar informaţiile sunt scrise doar în limba română.

"În general ei aşteaptă lângă uşă şi nu pornesc ceasul când intri şi după aia aşteaptă turişti şi face un curs pe o zi, îşi face tot profitul şi după aia uite, arată foarte prost pentru oraş şi pentru ţară", spune un braşovean.

"La un moment dat umblă pe dedesubt pe undeva, scot un cablu şi display-ul dispare şi am avut un accident, mi se întâmplă des, haideţi că merge şi cu cât daţi acolo...", spune un turist.

Victime colaterale sunt şi taximetriştii care muncesc legal şi folosesc aparatul de taxare la fiecare cursă.

"Toţi care se urcă, se dau jos de la ei, după ce nu se ajunge la un consens, se dau jos şi se urcă la noi şi pe urmă încep: fir-ar să fie cu Braşovul, cu gara!", spune un taximetrist.

"Stau la pândă şi ne iau clienţii", spune alt taximetrist.

Autorităţile locale au făcut în acest an mai mult controale în staţiile de taxiuri. În doar trei luni, Comisariatul Regional pt Protecţia Consumatorilor Braşov a dat sancţiuni care insumeaza 8000 de lei taximetriştilor care au fost prinşi cu practici ilegale

"Se poate ajunge până la amendă de 30.000 de lei în anumite condiţii dar în toate situaţiile se face o corelare şi schimb de informaţii cu Primăria Braşov şi se va ajunge la suspendarea atestatului de taximetrie pentru respectiva persoană", Sorin Susanu - comisar şef CRPC Braşov.

Cei mai mulţi taximetrişti care cer tarife exagerat de mari stau în staţia din zona gării Braşov. Autorităţile locale vor să mai amplaseze un panou informativ şi în staţia de taximetre din zona centrala, de unde se iau autobuzele spre Poiana Braşov

Reporteri: Mirela Palcu, Sorina Secelean
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri