Baia comunală, un monument uitat 

Data publicării:
BAIA COMUNALA

Acum câteva sute de ani, baia comunală era un loc extrem de căutat de braşoveni. Acolo lumea mergea să se spele pentru că era singurul loc cu apă caldă din oraş. Iar situaţia nu s-a schimbat mult nici în perioada comunistă. Zona s-a transformat într-un ştrand modern cu bazin pe două nivele, duşuri şi vestiare.

"Nu era numai o singură baie. Erau compartimente, că fiecare poate să-şi facă duş şi să se spele, şi era apă caldă, era curat şi era frumos", ne spune un braşovean.

Ştrandul a funcţionat până în anul 2000. Atunci însă a fost închis pe motiv că nu mai aducea profit. Acum atât ştrandul cât şi clădirea băii comunale au rămas în paragină. În anul 2.000 zona a fost închisă complet, pe clădire au crescut buruieni şi pereţii sunt tot mai scorojiţi. Oamenii se uită cu nostalgie la fosta baie comunală şi speră să nu dispară clădirea.

Municipalitatea are planuri să transforme fosta baie comunală într-o clădire funcţională. Unul dintre proiecte ar fi ca imobilul să fie renovat şi transformat în săli de clasă pentru Colegiul Andrei Şaguna, aflat în vecinătate. Dar totul stagnează din cauză că terenul are un proprietar, Mitropolia Ardealului, iar clădirea are alt proprietar, primăria.

"Deocamdată până nu se rezolvă din punct de vedere juridic acea situaţie nu putem să avansăm cu vreun proiect", declară Sorin Toarcea - purtător de cuvânt Primăria Braşov.

Acum, pe o parte din fostul ştrand este ridicată sala de sport a Colegiului Naţional "Andrei Şaguna". Clădirea băii se degradează însa pe zi ce trece.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri