Bani doar pentru reparaţii urgente

Data publicării:
REPARATII BISERICI


Turnul Bisericii de la Rotbav s-a prăbuşit în totalitate, iar administratorii nu au mai putut salva mare lucru din obiectele din interior. Deşi orga este serios avariată, specialiştii spun că ar putea fi totuşi reparată. În ceea ce priveşte zidurile prăbuşite, arhitectul Bisericii Evanghelice speră să le poată reconstrui, asta chiar dacă nu au făcut până acum o estimare a costurilor. Iar pentru specialişti, prăbuşirea turnului a fost ceva surprinzător

"Şi o cămăşuială pusă la bază, dacă n-a avut un suport clar de stabilitate, a condus la, încet, încet, modificarea verticalităţii lui dar el nu era în stare de colaps. N-a fost vorba de aşa ceva", Emil Crişan - arhitect, Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice.

La Roadeş însă, acolo unde la începutul săptămânii trecute zidurile unei alte biserici s-au prăbuşit, specialiştii spun că e nevoie de o intervenţie rapidă, pentru a mai putea salva ceva din zidurile vechi de 500 de ani.

"Acolo este o masă mare de moloz pe care pe care e greu să o îndepărtăm de la baza turnului să putem pune o schelă să putem face o lucrare de primă intervenţie. Luna martie este luna salvării a părţii care poate să fie salvată din turn", Emil Crişan - arhitect, Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice.

Reprezentanţii Bisericii Evanghelice spun că în acest moment au bani doar pentru câteva reparaţii urgente. Însă pentru reabilitări masive au nevoie de alte surse de finanţare

"Îndatorirea noastră şi funcţia noastră este să găsim fonduri pentru etapa asta, pentru 20 de obiective sunt aproximativ 8 milioane de euro", Ortwin Hellmann - Curatorul districtual, Braşov.

In conturile bisericii evanghelice au intrat însă mulţi bani, din chirii sau din vânzarea unor spaţii situate central în oraşe ca Braşov, Sibiu sau Mediaş.

La Braşov, Biserica evanghelică deţine multe spaţii comerciale, închiriate comercianţilor sau băncilor. Iar chiria în zonele centrale poate ajunge chiar şi până la 9.000 de euro.

Pe langa lipsa banilor reprezentanţii Bisericii spun că şi birocraţia stufoasă i-a împiedicat să clarifice în multe cazuri situaţia juridică a terenurilor şi implicit, a clădirilor, iar fără o situaţie juridică exactă, sursele de finanţare sunt greu de accesat

"Sunt biserici care au fost construite cu 700 de ani în urmă şi nu sunt nici clarificate în cărţile funciare, deci este incredibil cât de greu merge, avem extrase de carte funciară, scrise cu litere gotice, în limba maghiară, nu se găseşte nici măcar un traducător autorizat", Ortwin Hellmann - curatorul districtual, Braşov.

Pentru perioada următoare, specialiştii au în vizor 20 de biserici vechi, care au nevoie de intervenţii de reabilitare şi consolidare. Însă numărul monumentelor degradate este mult mai mare. Reprezentanţii Bisericii Evanghelice spun că în judeţul Braşov nu au avut niciun control şi nu au primit nicio somaţie din partea Direcţiei Judeţene de Cultură. Incidentele de săptămâna trecută l-au făcut pe Ministrul Culturii să reacţioneze rapid

"Ministerul Culturii propune finanțarea intervențiilor de urgență la cele două biserici prin Programul Național de Restaurare, care este în curs de pregătire (...) O prioritate în viziunea Ministerului Culturii este constituirea unui Fond de urgență pentru patrimoniu, măsură ce va fi propusă Guvernului cu obiectivul clar de a finanța intervenții rapide în cazuri de colaps și intervenții de punere în siguranță pentru a nu mai ajunge în situația de colaps." - sursa: facebook/Vlad Alexandrescu

În judeţul Braşov sunt peste 200 de biserici evanghelice, din care aproximativ 160 sunt mai vechi de 500 de ani. Până acum, 18 biserici evanghelice din Transilvania au fost consolidate din fonduri europene, în total 6 milioane de euro.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Zoltan Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri