Bază sportivă în mijlocul păşunii 

Data publicării:
STADION DACIA

Proiectul stadionului a pornit de la o idee a fostului primar din Jibert, care s-a gândit că nu ar fi rău ca echipa de fotbal de la acea vreme a comunei să se bucure de un teren modern.

"Echipa era a Primăriei, AS Jibert şi ne mândream cu ea, ne băteam cu Braşovul, cu Victoria, cu Făgăraşul, deci cu oraşe. O comună ca Jibertul avea echipă de Liga a IV-a", a spus Marian Pâtea - fost primar al comunei Jibert.

În acest scop, a fost întocmit un proiect cu fonduri guvernamentale, ce prevedea lucrări de aproape 600.000 de lei. Două treimi din bani ar fi fost viraţi în conturile firmei constructoare, doar că în teren, ele nu se văd.

Proiectul întocmit în 2010 prevedea o bază sportivă dotată cu vestiare racordate la sistemul de utilităţi şi peluze pentru spectatori. Nu s-au făcut însă decât sistemul de drenare al apei şi împrejmuirea cu un gard care deja este prădat de hoţi. Asfel, astăzi doar vacile localnicilor mai vin aici, ca să pască nestingherite.

În Jibert mai exista un teren de fotbal cu vestiare, dar care, spune fostul primar, avea nevoie de modernizări. Localnicii nu înţeleg nici acum de ce mai era nevoie de încă o bază sportivă, când cele cinci sate ale comunei au alte nevoi urgente.

"Să facă ce trebuie, să bage apa, că nu e băgată, nu-i făcută canalizare, nimic!", spune un localnic.

"A fost ineficientă de la bun început, pentru că aia e făcută în păşunat, unde, după părerea mea, nu îşi avea rostul!", spune alt localnic.

În 2012, când s-a schimbat primarul, investiţia a fost oprită. Pe de o parte, actulaul primar a considerat importante alte proiecte, cum ar fi apa, canalizarea şi drumurile. De cealaltă parte, un raport al Curţii de Conturi avertiza Primăria că lucrările au fost supraevaluate. Din cele aproximativ 404.000 de lei cheltuite, doar jumătate ar fi reprezentat valoarea reală a lucrărilor.

"Plata fără bază legală a unor materiale nestocabile (betoane) în sumă totală de 45.055 lei, ca fiind obiectul contractului de custodie nr. 60/9.12.2010, care nu au fost puse în operă până la data misiunii de audit financiar; Plata nejustificată pentru lucrări neexecutate în sumă de 234.239,15 lei, cuprinse în situaţiile de lucrări din lunile octombrie şi noiembrie 2011", se arată în raportul Curţii de Conturi.

"În cazul în care expertiza confirmă constatarea Curţii de Conturi se vor recupera sumele conform procedurilor legale, banii vor fi viraţi în contul Ministerului Dezvoltării, de acolo au venit, acolo trebuie să îi returnăm", spune Iancu Boeriu - primarul localităţii Jibert.

În acest moment, pe rolul Tribunalului Braşov se află un proces între Primăria Jibert şi firma constructoare. Acesta va avea un nou termen în 16 iunie.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri