Bilingvismul, motiv de dispută în Covasna

Data publicării:
BILINGVISM CV

Din cei 28 de consilieri judeţeni din Covasna, doar patru sunt români. Astfel, majoritatea şedinţelor se ţin în limba maghiară. Cu toate astea, proiectele de hotărâre sau rapoartele sunt redactate în limba română, fapt care a stârnit orgoliile consilierilor maghiari.

"Veau să fiu cetăţean cu drepturi depline. Noi nu suntem imigranţi aici, noi trăim aici de secole şi chiar de mai mult de 1.000 de ani", spune Bedő Zoltán - consilier judeţean, PPMT.

Părerea sa este susţinută de ceilalţi consilieri din partea partidelor maghiare, mai ales din raţiuni de economie de timp.

"Durează până cineva sau domnul preşedinte traduce. Un lucru e timpul, dar poate sunt lucruri care se înţeleg greşit", spune şi Orbán Miklós - consilier judeţean, UDMR.

De cealaltă parte, consilierii români susţin că utilizarea limbii statului în materialele prezentate în şedinţe este perfect justificată.

"Ce ar fi fost ca noi, consilierii români să spunem: vreţi să înţelegeţi? Puneţi-vă căşti! Ar fi explodat lumea!", declară Sabin Calinic - consilier judeţean, PSD.

De traducerea documentelor Consiliului Judeţean se ocupă mai mulţi funţionari, care traduc voluntar, în timpul liber. De multe ori, însă, nu reuşesc să traducă toate actele.

"Noi nu vorbim limbajul administrativ, nu vorbim perfect ceea ce e important pentru jurişti", spune Demeter Ferenc - consilierul preşedintelui CJ Covasna.

Deocamdată, cel care traduce discuţiile din cadrul şedinţelor dintr-o limbă în alta, este chiar preşedintele CJ, Tamas Sandor.

"Nu toţi consilierii vorbesc ambele limbi. Ar fi de preferat să vorbească amândouă limbile, ar fi ideal, dar vrem să cumpărăm un aparat de traducere simultană. Eu consider că statul român trebuie să acopere aceste costuri, care intervin în cazul bilingvismului, care este oferit de Constituţie şi de legile ţării", declară Tamás Sándor - preşedintele CJ Covasna.

Patru milioane de lei a cerut CJ Covasna de la Guvern. Din aceşti bani ar trebui angajaţi cinci traducători şi cumpărate şi câteva sute de indicatoare rutiere bilingve care se vor monta în judeţ. Ultimul recensământ arată că 73% din polulaţia judeţului Covasna este de etnie maghiară.


Reporter: Sorina Secelean
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri