Biserica evanghelică renunţă greu la clădiri

Data publicării:
CLADIRI BISERICA


În ultimii 15 ani legea retrocedărilor a fost invocată tot mai mult de către Biserica Evanghelică pentru a-şi recupera proprietăţile luate în perioada comunistă de către statul român. Astfel că începând cu anii 2.000, multe clădiri, fie că erau şcoli, biserici, primării sau cămine culturale au reintrat în proprietatea Bisericii Evanghelice. Iar instituţiile care-şi desfăşurau activitatea aici au fost nevoie să achite chirii sau să se mute în alte imobile. Este şi cazul comunei Sânpetru. Aici, timp de aproape 10 ani, primăria a plătit chirie Bisericii Evanghelice, aproximativ 130.000 de lei pe lună, pentru două corpuri ale şcolii. Consiliul local a vrut să cumpere clădirile, dar costurile erau similare cu cele pentru construcţia unei şcoli noi şi moderne, adică aproape 1 milion de euro.

"Preotul a venit însoţit de un reprezentant al unei bănci din Braşov, să împrumutăm bugetul local cu suma de 950.000 de euro şi să-i dăm toţi banii dânsului odată şi-am hotărât să construim şcoli noi . În 2010 am dat...am pornt construcţia şcolii noi în Sânpetru, aproximativ 1 milion de euro", Ioan Rusu - primarul comunei Sânpetru.

Altă comună, aceeaşi situaţie. În Prejmer, reprezentanţii Bisericii Evanghelice nici nu au luat în calcul varianta de vânzare a celor trei corpuri de clădire în care a funcţionat şcoala, astfel că primăria a construit o şcoală nouă şi a extins una construită mai demult, cu peste două milioane de euro.

"Am fost nevoiţi să ne mutăm, respectiv să plătim chirie. N-am vrut să devenim plătitori de chirie pt unitatea de învăţământ, am mutat imediat copiii, ne-am forţat şi am găsit soluţii pt a construi o şcoală nouă", Şerban Todorică - primarul comunei Prejmer.

De curând, primăria a cerut Bisericii Evanghelice să reabiliteze imobilele, pentru a opri distrugerea lor. Primăria a cumpărat propriul sediu, tot de la parohie, iar din banii obţinuţi, membrii comunităţii săseşti au reparat două din cele trei clădiri. O situaţie mai gravă este însă în comuna Feldioara. Aici, primarul spune că a şi pierdut şirul discuţiilor şi a solicitărilor către Biserica Evanghelică pentru a prelua fosta şcoală din satul Rotbav. Mai ales că şcolii i-ar găsi rapid o utilitate

"Autorităţile locale vor să amenajeze în fosta şcoală, care aparţine Bisericii Evanghelice, o grădiniţă nouă şi asta pentru că imobilul în care funcţionează acum grădiniţa, este impropriu", Mirela Palcu - reporter Digi24 Braşov.

La liceu, deşi elevii învaţă încă în clădirea Bisericii Evanghelice, primăria nu poate investi niciun leu în reparaţii, pentru că nu sunt proprietari pe imobil. Cât despre bisericile evanghelice din zonă, care ar putea fi un magnet pentru turişti, lucrurile au devenit chiar tragice. Turnul uneia dintre biserici s-a prăbuşit de curând.

"Aveam o strategie de dezvoltare a localităţii pe turism pt că după cum ştiţi, anul acesta se va termina cetatea Feldioara, de restaurat. Sper ca în ceasul al 12-lea Biserica Evanghelică să le predea către primărie, să le putem reabilita", Sorin Taus - primarul comunei Feldioara.

Pe de altă parte, reprezentanţii Bisericii Evanghelice se arată îngrijoraţi de soarta clădirilor de mediul rural. Mai ales că, spun ei, nu au nici banii necesari să reabiliteze toate clădirile pe care le deţin

 "În mediul urban e foarte uşor să găseşti un potenţial cumpărător, un un potenţial chiriaş, în mediul rural câteodată am dori să vindem sau să dăm în chiri, şi pur şi simplu nu se găseşte nimeni. Se zice că biserica a primit de la decizia de retrocedare înapoi o clădire, s-a spus puţin pt că câteodată consistoriul superior primeşte această clădire, câteodată un consistoriu districtual, dar în cele mai multe cazuri parohii locale. Din partea conducerii bisericii se pot face recomandări, dar decizia este a lor", Stefan Bichler - purtător de cuvânt, Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A. din România. 

În judeţul Braşov există peste 200 de Biserici Evanghelice, dintre care, aproximativ 160 dintre ele sunt mai vechi de 500 de ani.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Mihai Stan 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri