Boala limbii albastre se extinde cu repeziciune

Data publicării:
FOCARE LIMBA VERDE

Vremea prea caldă pentru această perioadă a făcut ca ţânţarii care transmit maladia să continue să se înmulţească şi să o extindă cu repeziciune. Şi asta deşi autorităţile au făcut filtre la toate ieşirile din judeţ.

" Trei ferme de bovine şi o fermă de ovine. Au fost prelevate probele de către medic au ieşit nişte rezultate pozitive ", susţine Nicolae Cucu - viceprimar Vâlcele, PSD.

Medicii veterinari privesc cu îngrijorare situaţia şi recunosc că boala se extinde cu repeziciune. Cu toate astea, de frică să nu le fie sacrificate animalele sau că nu îşi vor mai putea vinde produsele în pieţe, crescătorii de animale nu recunosc problema şi spun că simptomele indică simple răceli.

" Am avut un animal bolnav, l-am sunat pe medicul veterinar şi a zis că vine să ia probe, să vadă ce are şi nu a venit. A venit proprietarul, s-a dus acasă, l-a sacrificat, am mai avut unul bolnav şi i-am făcut trei zile injecţii cu antibiotice ", spune Ioan Bucşa - păgubit. 

" S-au recoltat probe de la 27 de animale cu suspiciuni din punct de vedere clinic, au avut modificări clinice pe baza cărora s-au recoltat probe. Din cele 27, practic, 12 s-au confirmat, examenul serologic este pozitiv ", povesteşte Siko Barabas - directorul DSV Covasna.

Situaţia este cu adevărat îngrijorătoare. Boala a ajuns acum şi în judeţul Braşov. Valer Poenariu are în jur de 50 de vaci în Măieruş. După observaţiile medicului veterinar, două dintre ele au contractat boala.

Tot în Măieruş trăieşte şi Andrei Şazăr. Spre deosebire de vecinul său, omul recunoaşte deschis că mai multe animale i s-au îmbolnăvit de boala limbii albastre.

" Se umflau buzele, li se înroşeau ochii, nu mai aveau lapte, făceau temperatură, cam astea au fost cauzele...salivau ", spune Andrei Şazăr - păgubit

Veterinarii spun că, dacă este depistată la timp, boala se tratează cu antibiotice şi antiinflamatoare. Tratamentul costă 70 de lei şi se face de trei ori la un animal.

Miercuri, Direcţia Sanitar Veterinară Braşov aşteaptă să vină de la laboratoarele din Prahova rezultatele testelor făcute pe probele prelevate de la animalele din judeţ. Atunci se va ştii dacp se confirmă şi alte focare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri