Câini muţi, pentru liniştea unora

Data publicării:
CAINI UMUTI

Deranjat de câinii vecinilor, consilierul Ioan Ciulea a propus ca proprietarii de câini să fie obligaţi să le taie patrupedelor corzile vocale, dacă latră prea tare sau prea mult. Ori, dacă nu, să dea altcuiva câinele. Ideea a stârnit un val de nemulţumiri.

Unul dintre medicii veterinar din oraş a intrat în sala de consiliu și a propus o metodă mai simplă și mai ieftină. I-a făcut cadou dopuri pentru urechi consilierului.

Niciunul dintre colegii săi din Primărie nu i-a susținut propunerea.

"Fiți siguri că niciun coleg, dintre colegii consilieri, și i-ați văzut, nu vor aproba o asemenea inițiativă", Teodor Neamţu, primarul municipiului Mediaş. 

Proprietarii de câini s-au arătat revoltați și au inițiat o petiție online, care a strâns peste 1.200 de semnături.

"Ce idee-i asta? Păi cum se poate așa ceva? De ce-i câine, atunci? Să-l pun la mobilier? Păi așa îl țin de bibelou, dacă-i tai corzile vocale. Eu îl vreau așa, cum l-a lăsat Dumnezeu", spune un locuitor.

"Nu faci altceva decât să tai corzile vocale, să le secționezi. Animalul, după intervenția chirurgicală, va mai rămâne cu lătrat, dar nu la același nivel. Va fi un fel de răgușeală. Și putem să comparăm intervenția cu... chiar cu a noastră, cu intervenția la oameni", Cornel Nae, medic veterinar. 

Reprezentanții organizațiilor pentru protecția animalelor au atras atenția că o astfel de inițiativă este ilegală.

"Există o lege, este legea 205 din 2014 privind protecția animalelor, care spune exact asta. Adică nu putem interveni asupra animalelor cum vrem noi. Doar în scop curativ. Deci în afară de cazul în care câinele respectiv chiar are o problemă la gât, nu se secționează nicio coardă vocală", Andreea Rosetti, reprezentant Animal Life. 

În pofida reacțiilor negative, consilierul spune că nu este singur în această luptă și că va căuta soluții legale.

"Noi dorim cam totuși, dacă prin această metodă nu se poate face, să găsim altă metodă, mai viabilă, cu privire la acest aspect. Iar eu nu vreau să renunț la această idee", Ioan Ciulea, consilier local. 

Devocalizarea este o procedură interzisă în toate statele care au semnat Conveția Europeană pentru protecția Drepturilor Animalelor de Companie, semnată în anul 1987, inclusiv România. Este o intervenție chirurgicală permisă în alte țări ale lumii, inclusiv în unele state din America.

Reporter: Adela Mohanu
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri