Cărţile, un tezaur uitat. Clădirea care găzduia biblioteca din Victoria a fost închisă în 2010

Data publicării:
BIBLIOTECA VICTORIA

În Casa de Cultură din oraşul Victoria funcţionau pe vremuri un cinematograf cu 600 de locuri, o sală de spectacole şi biblioteca orăşenească. Acum, însă, toate au rămas doar o amintire pentru locuitorii oraşului. Guvernul a decis sa dea bani pentru renovarea casei de cultura, inca din 2009, dar nici acum receptia lucrarii nu a fost facuta. Cand a inceput renovarea, biblioteca a fost închisă, iar cei trei angajaţi au fost trimişi în şomaj. Este şi cazul Lilianei Opriș, care de patru ani încă îşi mai caută serviciu.

"Consiliul local a hotărât că trebuie să plecăm acasă pentru că nu mai au bani pentru salariile noastre. Am rămas în şomaj", a povestit Liliana Opriş - fostă bibliotecară

Tot în 2010 toate cele 17.000 de volume ale bibliotecii au fost mutate într-o altă clădire şi predate Primăriei. Funcţionarii susţin acum că nu mai au cheia încăperii unde au fost depozitate.

În tot acest timp, eforturile autorităţilor se îndreaptă în cu totul alte direcţii.

"În timp ce cărţile valoroase ale Bibliotecii Orăşeneşti sunt depozitate în saci şi cutii de carton, cele şapte biserici din oraş primesc anual bani de la Primărie", relatează reporterul Digi24 Braşov, Mirela Palcu.

Acum, singurul loc de unde cititorii pot împrumuta cărţi este biblioteca unui liceu. Din păcate, însă, singurii care au acces aici sunt doar elevii nu şi ceilalţi localnici.

Şi nici nu sunt semne că locuitorii din Victoria vor avea prea curând o bibliotecă orăşenească. Casa de Cultură din Victoria este gata de anul trecut, dar Primăria, care a cofinanţat împreună cu Compania Naţională de Investiţii lucrările de reabilitare, nu a plătit nicio factură. Motivul este ca lucrările nu au fost bine executate. Aşa că, şi acum clădirea zace cu lacătul pe uşă.

"Compania Națională de Investiții, pentru că noi nu am achitat, ne-a acționat în instanță iar în acest moment în instanță s-a acordat un termen pentru executarea unei expertize tehnice care să ne arate exact care sunt lucrările, care e valoarea", a precizat  Cristina Bratu - viceprimarul din Victoria.

Orasul Victoria nu mai are nici librărie. Ca să îşi cumpere o carte sau manuale pentru copii, localnicii merg 20 de kilometri, până la Făgăraş.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri