Casă de Cultură cu lacătul pe uşă

Data publicării:
CASA CULTURA SF GHE

Casa de Cultură a sindicatelor din Sfântu Gheorghe este închisă încă din 2012. Deşi ocazional, unele spaţii de aici au mai fost închiriate, de doi ani e cu lacătul pe uşă pentru că sindicatele nu au putut să-şi plătească datoriile. Astfel că acum imobilul a început să se degradeze.

"Deşi clădirea se află în centril oraşului şi are o sală mare de spectacole, săli de repetiţii şi de antrenamente, stă închisă de aproape 4 ani. Ba mai mult, de pe unele ziduri a început chiar să cadă tencuiala şi reprezintă un adevărat pericol pentru pietoni", spune Mirela Palcu - reporter Digi24 Braşov.

Casa de Cultură a sindicatelor a strâns datorii la Primărie din neplata impozitelor, de peste 1.800.000 de lei. Şi la utilităţi s-au strâns facturi neplătite, în valoare totală de aproximativ 12.000 de lei. Astfel că toţi cei 6 angajaţi au fost disponibilizaţi, iar clădirea a fost închisă.

 "N-am mai avut posibilitatea să funcţionăm întrucât conturile din bancă ne-au fost blocate", a spus Mircea Ştefan - fostul director al Casei de Cultură a Sindicatelor.

De-a lungul anilor primăria a purtat mai multe discuţii cu sindicatele pentru preluarea într-o anume formă a casei de cultură. Ba mai mult, ideea iniţială a fost să amenajeze acolo sediul teatrului în limba română. Însă din cauza legislaţiei încurcate, toate negocierile au eşuat.

"Au fost mai multe variante şi mai multe propuneri. Una din aceste posibilităţi ar fi fost ca în contul acestei datorii, adică calculând în preţ şi această datorie, să preluăm, dar a fost şi propuneri de asociere, de colaborare în alt fel", spune Czimbalmos Csaba - administratorul municipiului Sfântu Gheorghe.

Imobilul este în proprietatea Uniunii Generale a Sindicatelor, iar asta face ca situaţia juridică a clădirii să fie neclară.

"Nu s-a reglementat situaţia patriomoniului fostului UGSR, fostei confederaţii a muncii. Dacă nu este reglementată astăzi printr-un act normativ cred că este greu să se facă demersuri şi nimeni nu îşi va asuma demersul de transfer a unei proprietăţi", spune Vasile Neagovici - preşedintele sindicatului CNSLR Frăţia, Covasna.

Acum, localnicii se uită cu nostalgie la clădirea care se degradează pe zi ce trece.

"Păcat de ea. Câţi bani s-au investit în ea şi e păcat că a rămas în paragină", spune un localnic.

"Sunt din astea culturale care veneau şi se ţineau aicea, era foarte frumos, acuma nu mai vine nimeni", spune un localnic.

Casa de Cultură a sindicatelor a fost construită în perioada comunistă şi găzduia eveniemnetele culturale organizate de fabricile din zonă. Aici a mai funcţionat şi o discotecă şi făceau repetiţii diverse trupe de dansuri, teatru sau muzică.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Zoltan Munteanu-Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri