Castelul Haşdeu, plin de mister. Clădirea a fost construită în memoria Iuliei Haşdeu

Data publicării:
CASTEL HASDEU

Scriitorul Bogdan Petriceicu Haşdeu şi-a iubit enorm singura fiică, Iulia. Copila i-a bucurat existenţa şi l-a făcut un tată mândru. La vârste fragede ştia să scrie şi să citească în mai multe limbi, recita poezii şi chiar compunea.

"A fost un om care a manifestat un talent aparte în domeniul literaturii, artei plastice și al muzicii. Iulia Hașdeu a scris poezie și proză în limba franceză și a rămas nemuritoare prin grija părintelui său", povesteşte Jenica Tabacu - director muzeu.

La 19 ani, însă, tuberculoza o răpune. După multă suferinţă, tatăl ei reuşeşte să găsească un nou sens vieţii: spiritismul. Iar calea spre acest domeniu i-a fost deschisă chiar de fiica sa. În şedintele de spiritism, Iulia i-ar fi arătat tatălui cum să clădească un castel la Câmpina. Construcția a durat trei ani și a avut un rezultat aparte. Clădirea este plină de simboluri, elemente masonice, statui şi mister...

Oglinzile sunt prezente în toată casa. Fiecare fereastră este încadrată într-un șir de oglinzi paralele, cu rol de metaforă.

Templul Spiritelor este unul dintre cele mai vizitate muzee de la noi din țară. În fiecare an, aici vin 250 de mii de vizitatori din toate colțurile lumii.

În muzeu pot fi văzute manuscrisele prin care Hașdeu a comunicat cu fiica sa. Deși acestea sunt în limba franceză, au fost traduse și împărțite în mai multe cărti despre spiritism. Muzeul este deschis de marţi până duminică, de la ora 9:00 la ora 17:00.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri