Ceartă pe numele unui spital 

Data publicării:
SPITAL COVASNA

Nemulţumirile autorităţilor din judeţul Covasna se referă la patul ca faptul că spitalul ar urma să se numească dr. Benedek-Teculescu, în loc de dr. Benedek Geza.

"Doresc în continuare ca domnul dr. Benedek Geza, deci spitalul să poarte acest nume, având în vedere că vă spun sincer foarte multă lume nu știe nimic despre dr. Teculescu, care efectiv după niște investigații mai simple nu figurează că ar fi lucrat în cadrul Spitalului Cardiologic", a spus Thiesz Janos , primarul Covasnei.

Medicul Benedek Geza, cel care a fondat spitalul în anul 1960, a contribuit la dezvoltarea balneologiei și a metodelor de tratament cu mofete. Şi-a dedicat întreaga activitate profesională spitalului de cardiologie din Covansa, pe care l-a condus timp de 25 de ani.

"Sunt cam revoltat, deci sunt atins profund de această problemă nu numai ca medic și ca fiu. Cred că spitalul a primit numele tatălui meu nu așa întâmplător", spune dr. Benedek Zoltan, fiul fondatorului spitalului.

"Căutăm documente pentru care să se confirme sau să se infirme aportul medicului Teculescu la dezvoltarea inițială a acestui spital", a declarat Vasile Neagovici, purtător de cuvânt Spitalul de Cardiologie Covasna . 

Autorităţile judeţene spun că Ministerul Sănătăţii nu i-a băgat în seamă.

"Nu am găsit soluție la dânșii, nici nu ne-au răspuns la scrisorile de informare și de protest. Formulez pentru că am informat în primul rând pe domnul ministru că s-a dat o decizie incorectă", a spus Tamas Sandor, președinte Consiliul Județean Covasna.

Schimbarea denumirii spitalului a fost propusă ministerului de către o asociaţie care consideră că medicul Nicolae Teculescu a fost pionierul tratamentelor balneare în Covasna, si nu doctorul Benedek.

"Covasna este un oraș în care conviețuiesc două etnii și ca un model de bună și normală conviețuire între cele două etnii, considerăm că ar trebui să apară și denumiri românești", declară Florentina Teacă, secretar Asociația "Justitian Teculescu Covasna".

Reprezentanţii spitalului şi autorităţile judeţene vor ca, în următoarele zece zile, să strângă 10.000 de semnături pentru menţinerea denumirii spitalului din Covasna.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Dan Dascălu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri