Cel mai bătrân stejar din ţară are 900 de ani şi de află la Mercheaşa

Data publicării:
COPAC BATRAN

La marginea satului Mercheaşa, pe o colină unde astăzi pasc vitele şi oile oamenilor locului, stă neclintit un stejar îmbătrânit de timp. Gorunul a fost martor al întemeierii Transilvaniei şi asta pentru că speciliştii spun că are peste 900 de ani. Un stejar obişnuit pentru a ajunge la un diametru de 70 de centimetri are nevoie de 120 de ani. Acesta are diametrul de 9,3 metri şi o înălţime de peste 21 de metri.

Trunchiul imens este cel care ne arată de fapt cât de bătrân este stejarul din Mercheaşa. Şi asta pentru că arborele are o circumferinţă de peste 9 metri şi nu poate fi înconjurat de mai puţin de 8 persoane.

Stejarul nu a putut rămâne neobservat, astfel că în anul 2009 o asociaţie din Perşani l-a trecut pe lista celor mai spectaculoşi copaci din România. Bătrânul Carpaţilor, aşa cum a fost supranumit stejarul din Mercheaşa a şi câştigat competiţia "Cel mai bătrân arbore din România" în care s-a bătut cu alţi 27 de arbori din ţară. De atunci, reprezentanţii Ocolului Silvic l-au îngrădit şi încearcă să îl protejeze de animalele care pasc în zonă.

"Nu e chiar aşa promovat cum ar fi trebuit să fie. El este încadrat în Parcul Naţional de la Perşani, au mai fost şi ei aici, dar mai răruţ", a spus Gheorghe Pelei - pădurar la Ocolul Silvic Pădurea Bogăţii 

Stejarul a adunat poveştile satului de 900 de ani, iar localnicii sunt mândri că au crescut în preajma lui.

"Aici am umblat prin pădure când am fost copii, dar nimeni nu s-a gândit pe timpuri că va fi un stejar cel mai vechi şi cel mai renumit va rămâne de aici încolo. Atunci erau stejari mai mulţi într-adevăr că aici a fost plin de stejari dar a trăznit în ei, s-au tăiat că nu mai erau ţinuţi de crescut", povesteşte Walter Swab - curatorul bisericii din Mercheaşa.

Stejarul din Mercheaşa este celebru în toată zona, iar localnicii vor ca toată lumea să vină să îi admire măreţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri