Centru medical high-tech, fără medici

Data publicării:
SECTIE PEDIATRIE SB

Centrul de Cercetare și Telemedicină aparține de Spitalul de Pediatrie din Sibiu și a fost ridicat în timp record. Acum 3 ani a fost câștigat proiectul, Primăria a alocat fondurile necesare, după care și-a recuperat banii prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Aici ar trebui să fie trataţi copii cu boli neurologice grave, de la epilepsie și autism, până la tulburări cronice de somn.

"Avem un aparat EEG, care are și softul de polisomnografie instalat pe el care va permite monitorizarea respirației, ritmului cardiac, mișcărilor copilului în timpul înregistrării, activitatea electrică cerebrală...", spune dr. Gabriela Vișa, medic neurolog.

Medicii care intră acum în acest centru sunt, de fapt, angajați ai Spitalului de Pediatrie și fac ore suplimentare neplătite. Aparatura de ultimă generație nu este folosită, însă, nici pe departe la capacitățile maxime. Toate compartimentele mai au nevoie de personal.

"Sigur că mai avem nevoie de cel puțin încă doi medici radiologi, ca să putem lucra într-un ritm normal", spune dr. Ciprian Şofariu, medic radiolog. 

Noul centru de la Sibiu este axat pe cercetare în bolile neurologice și are un compartiment întreg de genetică. Practic, aici s-ar putea depista, în cazul oricărui pacient, exact gena mutant care provoacă o anumită boală neurologică. Departamentul este, însă, nefolosit, din lipsă de personal.

"Căutăm geneticieni care să folosească aceste echipamente, avem în vedere angajarea de personal", spune dr. Bogdan Neamţu, cercetător ştiinţific.

Centrul ar avea nevoie de 32 de medici specialiști, însă deocamdată are doar doi angajați. Posturile nu au fost nici măcar scoase la concurs, pentru că Ministerul Sănătății nu a aprobat finanțarea lor. Odată cu schimbările de la nivel guvernamental, conducerea spitalului a făcut noi demersuri la minister, deocamdată fără răspuns.

"Sperăm că vom putea scoate la concurs o serie întreagă de posturi și îi invităm pe toți cei doritori să lucreze într-un asemenea centru de cercetare să nu rateze acest concurs", spune prof. dr.Mihail Neamţu, manager de proiect 

Copiii cu afecţiuni neurologice ar trebui să poată beneficia, în cadrul acestui spital, de teste moderne de diagnostic, incluzând electroencefalografii, spectroscopii, teste de rezonanță magnetică de înaltă fidelitate și teste genetice de nivel atomic. Deocamdată, însă, funcționarea Centrului este blocată de o singură aprobare, din partea Ministerului Sănătății.

Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri