Cititul, promovat pe bicicletă

Data publicării:
CITIT BICILCETA

Kiss Laszlo este bibliotecar la Colegiul Mikes din Sfantu Gheorghe, de 19 ani. Iubeşte această meserie şi nu se vede decât în mijlocul cărţilor. Însă viaţa lui se împarte între două pasiuni: cartea şi bicicleta. Iar acum a găsit ocazia perfectă să le îmbine. În luna iunie a fost invitat la Congresul Internaţional al Bibliotecarilor din Olanda. Şi-a dorit foarte mult să ajungă, însă salariul de bibliotecar care nu depăşeşte 1.500 de lei nu i-a ajuns, aşa că s-a urcat pe bicicletă şi şi-a propus ca în trei săptămâni să ajungă la congres.

"A fost alegerea foarte simplă. Pentru că cartea, ca și bicicleta, oferă o libertate pt milioane de oameni, deci este un hobby", spune Kiss Laszlo.

Călătoria sa nu a fost una uşoară. Pe lângă faptul că pedala aproape 180 de km pe zi, bibliotecarul s-a oprit în 8 ţări de pe traseu, unde a ţinut discursuri, în bibliotecile din oraşele mari, despre analfabetismul funcţional, mai exact, despre problema copiilor care nu înţeleg ceea ce citesc.

"Toată campania s-a axat mai mult pe lectură după cum ştiţi, tinerii de azi citesc din ce în ce mai puţin a apărut si problea analfabetismului funcţional, adica copiii nostri nu înţeleg fraze mai complicate. Eu am făcut numai începutul. Deci știu că n-o să pot să schimb dintr-o dată lumea, dar, dacă mi se alătură și alții și o să continue cu altceva, cred că o să fie bine", spune Kiss Laszlo - bibliotecar.

Odată ajuns în Olanda, colegii de breaslă din toată lumea au fost impresionaţi de gestul său astfel că l-au scutit de taxa de participare, în valoare de 500 de euro. Ba mai mult i-au asigurat cazarea şi masa. Bibiliotecarul a promis că informaţiile acumulate acolo le va împărtăşi cu ceilalţi colegi din ţară.

Periplul său i-a impresionat pe toţi colegii săi care îi cunosc foarte bine pasiunea.

"Când vine, dacă e sâmbătă, duminică, cere cheia, merge cu bicicleta în spate, dacă e în cursul săptămânii atuncea se duce în spate", spune un coleg.

"În primul rând promovează școala, popularizează de fapt ținuturile noastre, pe noi ca oameni", spune Kerekes Dora - directorul Liceului Teoretic Mikes Kelemen.

În total, omul a pracurs 2.700 de km şi totul cu gândul de a face un prim pas pentru eradicarea analfabetismului funcţional, o problemă majoră atât în România cât şi în alte ţări europene.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Alexandru Apetroae

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri