CJ Braşov, cheltuieli fabuloase pentru servicii de pază

Data publicării:
PAZA CJ

Suma care a adus Consiliul Judeţean Braşov în topul naţional al cheltuielilor cu serviciile de pază este de 4,8 milioane de euro. Banii au fost cheltuiţi între 1 iunie 2012 şi 1 ianuarie 2015.

"Consiliul Judeţean Braşov se situează pe primul loc la nivelul judeţelor din ţara noastră cu privire la cheltuielile făcute pentru segmentul de pază. Undeva cam de 50 de ori mai mult faţă de cel care cheltuie cel mai puţin", a spus Sorin Mierlea, preşedinte ANPCPPSR,

Instituţia are în organigramă o Direcţie de Pază şi Ordine, care are 120 de angajaţi, din care 110 sunt agenţi de pază. Pe lista obiectivelor pe care ar trebui să le păzească sunt monumente istorice din Braşov, spitale sau parcuri industriale.

"E normal ca suma să fie mare în comparaţie cu celelalte consilii judeţene care poate subvenţioneză această activitate sau poate nu au atâtea obiective în pază. Dacă ne uităm la alte consilii probabil că nu au... direcţia de pază a lor nu face acelaşi lucru ca la noi şi de aceea apare această discrepanţă între noi şi jud. Suceava", spune Nicolae Sfreja, director DOP Braşov.

"De la caz la caz, unii pot să cheltuiască mai mult sau mai puţin în fucnţie de cât îţi asumi ca responsabilitate. Deci dacă vrei să nu păzeşti nimic nu cheltuieşti nimic cu paza dacă vrei să păzeşti cheltuieşti cu paza", spune Mihai Veştea, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Braşov.

Curtea de Conturi a investigat, încă din vara anului trecut, activitatea Direcţiei de Pază şi Ordine a Consiliului Judeţean Braşov. Investigaţia se referă la o perioadă de patru ani şi jumătate, suprapusă parţial cu perioada studiului organizaţiei non-guvernamentale. Concluziile anchetei au fost făcute publice în februarie 2015 şi scot la iveală nereguli grave, puse în sarcina fostului coordonator al Direcţiei de Pază şi Ordine.

Potrivit Curţii de Conturi, fostul director al instituţiei şi-a aprobat singur contractul de muncă, şi -a stabilit singur salariul şi a făcut mai multe plăţi ilegale către o firmă în care era asociat împreună cu fiul său. A rezultat astfel un prejudiciu estimat de actuala conducere la suma de peste un milion de euro.

Ioan Chiran, cel care a condus până în iulie 2014 Direcţia de Pază a Consiliului Judeţean, pune concluziile Curţii de Conturi pe seama unei răzbunări a fostilor săi coordonatori, din Consiliul Judeţean Braşov.

"În momentul în care am atins la coarda sensibilă şi le-am cerut să ni se dea obiectivele să le păzim că aşa zice legea să nu le mai dea la acoliţii lor au început să sară în sus, s-au fabricat documente", spune Ioan Chiran, fost director DOP Braşov.

Studiul privind cheltuielile cu paza include date de interes public, provenind de la 23 de Consilii Judeţene din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri