COVASNA. Micii producători de cartofi au rămas cu marfa în depozite 

Data publicării:
CARTOFARI

Margit Kadar este din Ozun. Femeia împreună cu fiul ei a cultivat anul trecut 3 hectare de cartofi. Vânzarea nu a mers bine până acum, aşa că femeia se teme că va rămâne cu marfa în depozite. "1,5 lei a mers toamna şi 1,6 lei am dat dar acum foarte foarte greu merge" , spune Margit Kadar

În prezent preţurile sunt în scădere. Dacă în toamnă covăsnenii vindeau la poartă un kilogram de cartofi cu 1,3 -1,6 lei, acum preţurile sunt cuprinse între 0,9 - 1,1 lei pe kilogram.

"În jur de 20-25 % din producţia de cartofi încă se află în depozitele din judeţul Covasna şi mai ales la producătorii mici şi mijlocii că producătorii mai mari au de ani buni anumite contracte cu hipermarketuri, cu alţi agenţi economici", Könczei Csaba - director executiv Direcţia Agricolă Covasna

Pentru a nu mai ajunge să vândă marfă sub preţul pieţii micii producători ar trebui să se asocieze. În acest fel vor putea lupta şi împotriva comerţului neloial.

"Vin mărfuri cu factură sub-evaluată, mărfuri fără documente, deci inclusiv cartof, care realizeză o concurenţă neloială producătorilor români la toate produsele", spune Ioan Benea - preşedinte Federaţia Naţională " Cartoful" 

În 2013 pe aproximativ 13.000 de hectare au fost cultivaţi cartofi iar producţia a depăşit 280.000 de tone.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri