Crăciun cu tradiţie la Dumbrăviţa, judeţul Braşov 

Data publicării:
DUMBRAVITA

În ziua de Crăciun, vătafii, care sunt feciorii scăpaţi de armată, şi penaşii, feciorii care urmează să se însoare, aduc şi ridică, în centrul comunei, un brad mare. Ajutaţi de săteni şi de utilaje moderne, feciorii s-au chinuit câteva zeci de minute să ridice falnicul brad care măsoară 17 metri.

Din ceata vătafilor face parte şi Nicolae Oană. Are 22 de ani şi în acest an s-a ocupat de organizare şi alesul bradului. Obiceiul l-a moştenit de la străbunici. "La 22 de ani cum scăpa de armată era vătaf, aduceau bradul înainte cu o săptămână de Crăciun, făceau flori să-l împodobească, mergeau la colindat la sfinţi în seara de ajun şi după aia se ridica bradul ", a povestit Nicolae Oană, vătaf.

Bătrânii au fost de părere că în prezent munca tinerilor este mult mai uşoară faţă de acum 30-40 de ani când erau ei vătafi. "Diferea mult faţă de acum, toate se făceau cu forţe proprii, nu avea astea cu tracţiune, deci totul cu animalele, îl aduceam cu caii, cu căruţele, totul se ridica cu scări ", a completat Ioan Pantaziu, fost vătaf.

Toată suflarea satului, copii, adulţi şi bâtrâni au ieşit să vadă cum este ridicat falnicului brad. Mulţi din cei prezenţi au retrăit vremurile de odinioară. " Cam tot aşa e, atunci parcă era ceva mai bine acum tineretul nu mai e ca înainte", a declarat un localnic. "Era mai frumos, în primul rând era zăpadă, acum nu mai e zăpadă ",a adăugat o localnică.

Ridicarea bradului este un obicei străvechi, păstrat cu sfinţenie de tinerii din Dumbrăviţa. "Pe data de 24 colindau tot satul cu trei colinde, două colinde în casele normale şi trei colinde se colindau unde erau fete, urmând ca în ziua de Crăciun dimineaţa, după ce terminau de colindat mergeau împreună cu fetele la vătaful mare unde era bradul, îl împodobeau şi în jurul prânzului veneau în centrul comunei şi rdicau bradul ", a declarat Zachiu Popa, primarul comunei Dumbrăviţa.

După ridicarea bradului, vătafii şi penaşii au fost rasplatiti de fete cu o cana de vin fiert. Seara de Crăciun se încheie cu un bal la căminul cultural din localitate.

Reporter: Daniel Popescu
Operator: Zoltan Rapo

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri