Criză de asistenţi sociali. 200 de bătrâni sunt pe listele de aşteptare ale Direcţiei de Servicii Sociale

Data publicării:
INGRIJIRE BATRANI

Vasile Ungureanu are 84 de ani şi îşi petrece bătrâneţea singur. Se deplasează cu greu doar în apartamentul în care locuieşte şi are mereu nevoie de cineva care să îl ajute.

"Nu pot ieşi din casă. Nu am cum să mă aprovizionez. Şi în al doilea rând eu nu mă pot mişca. Şi dacă vine, îmi face o oală de ciorbă pentru două zile mie îmi ajunge", spune Vasile Ungureanu.

Altă familie, aceleaşi probleme. Acasă la soţii Achim, îngrijitoarea trebuie să ajungă în fiecare zi.

"Nu poate de multe ori. Sunt foarte puţine că dacă nu le dă salariu săracele, uite şi dânsa face naveta din Râşnov până aici", spune Veronica Achim, pensionară.

Pentru banii puţini pe care îi primeşte, asistenta se ocupă zilnic de cumpărăturile bătrânilor, mâncare, igiena personală şi curăţenia din locuinţe.

"(n.r. Iau) 725 în mână, 106 lei e naveta. Gândiţi-vă cu cât rămân eu", a precizat Ana Şerbu, îngrijitor la domiciliu.

La Direcţia de Servicii Sociale din Braşov sunt în prezent doar 10 îngrijitori, din 32 de posturi, câte sunt în organigrama instituţiei. Astfel, cei care lucrează acum depăşesc programul chiar şi cu două sau trei ore.

"Avem persoane vârstince care sunt vizitate zilnic de îngijitor pentru că sunt la pat, imobilizate şi nu au aparţinători. Avem şi cazuri la care se intră de două ori pe săptămână sau de două ori pe săptămână", a declarat Alina Lupu, şef Serviciu Persoane Vârstnice, DSS Braşov.

Din cauza grilei de salarizare existente la nivel naţional, reprezentanţii direcţiei nu le pot oferi niciun ban în plus, sau alte sporuri salariale, angajaţilor. Leafa unui îngrijitor care are şi un spor maxim de vechime de 25%, ajunge la 870 de lei.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Răzvan Rădache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri