Deşeuri menajere aruncate lângă Dumbrăviţa

Data publicării:
GUNOI DUMBRAVITA

Peturi, sticle, resturi menajere şi cauciucuri toate sunt aruncate la marginea comunei Dumbrăviţa. Iar localnicii sunt nemulţumiţi de această situaţie si au făcut o sesizare către Garda de Mediu Braşov

"Problemele acestea le-am sesizat zilele trecute, trecând cu maşina pe aici. Iar văzând aceste gunoaie nu mi s-a părut normal să întorc spatele. Am sesizat doar Garda de Mediu, am sesizat-o ieri. La primărie nu am făcut nicio sesizare pentru că este un lucru care se cunoaşte şi nu e nevoie", Gabriel Olăianoş, localnic din Dumbrăviţa 

"Să facă ceva, un gard de protecţie să nu mai ia vântul, asta e cea mai bună situaţie care poate să se facă", spune alt localnic.

"Foarte urât din cauză că pământul ăla de acolo nu se mai poate folosi la nimic aproape. Toate sticlele, toate porcăriile acolo se duc", spune un localnic.

"Rău, nu e în regulă cu chestiile astea, ecologic de fapt. Toate mizeriile pe câmp la oameni, unde e iarbă, paşte oile, vacile", localnic.

Deşeurile sunt depozitate în apropierea lacului Dumbraviţa, o zonă care a fost declarată arie naturală protejată în anul 2004 şi unde se găsesc peste 200 de specii de păsări. Aici, ilegal, s-a format o adevărată groapă de gunoi. Totul cu stiinta Primariei si fara respectarea normativelor privind rampele de gunoi.

"Ca o groapă de gunoi să funcţioneze legal şi conform e nevoie în primul rând ca apa contaminată care se scurge din deşeuri să fie colectată. Apoi, gunoaiele trebuie izolate de sol printr-o membrană specială, iar gazele produse de deşeuri trebuie arse sau colectate. Totodată zona de depozitare a deşeurilor trebuie împrejmuită, astfel încât doar persoanele autorizate să aibă acces", Mirela Palcu, reporter Digi24 

Edilii comunei susţin că în anul 2012 au făcut un contract cu o firmă de salubritate din Braşov si au platit 80.000 de lei pentru trei luni. Pentru că suma pentru colectarea si transportul gunoaielor era foarte mare, Primaria a renunţat la contract şi au decis să arunce deşeurile lângă comună.

"Ca urmare a acestor costuri foarte mari, am luat decizia în Consiliul Local şi am achiziţionat o autogunoieră pe licitaţie, totul în regulă. Am funcţionat doi ani de zile, trei ani. Şi începând de anul trecut facem demersurile ca această maşină să o autorizăm din punct de vedere licenţă de transport ca să putem duce gunaiele la Braşov",  Zachiu Popa, primarul comunei Dumbrăviţa.

Astăzi inspectorii Gărzii de Mediu au fost în control. Iar ceea ce au descoperit i-a făcut să şi aplice amenzi.

"Sancţiunile aferente acestei abateri, respectiv între 5.000 şi 15.000 de roni. E de competenţa Primăriei Dumbrăviţa să salubrizeze zona", Mircea Paraschiv - Comisar Şef Garda de Mediu Braşov.

Locuitorii comunei achită trei lei pe lună pentru colectarea gunoiului menajer. Autorităţile spun că odată ce vor omologa maşina de gunoi pentru a putea circula pe drumurile naţionale, şi tariful ar putea creşte, pentru că deşeurile vor fi duse la groapa de gunoi ecologică din Braşov


Reporteri: R. Morar, M. Palcu
Operatori: A. Apetroae, L. Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri