Desfăşurare de forţe la Cincu

Data publicării:
EXERC CINCU

Exerciţiul de capturare a unui terorist prin intervenţie aeriană a fost unul dintre cele mai spectaculoase momente ale aplicaţiei militare de la Cincu. Subofiţerii batalionului 317 Cercetare Vlădeasa au acţionat cu 4 elicoptere pentru a reuşi să-l prindă în viaţă pe unul dintre comandaţii forţelor insurgente.

Exerciţiul din poligon se încheie vineri, după 9 zile în care peste 2000 de militari din forţele terestere şi aeriene şi navale au simulat conflictul dintre mai multe grupări insurgente şi o coaliţie de armate naţionale.

"Exerciţiu de o asemenea amploare de regulă organizăm o dată la doi ani dar având în vedere că în ultimii ani bugetarea Ministerului Apărării Naţionale n-a fost cea corespunzătoare nu s-au mai executate exerciţii de pregătire de asemenea amploare de patru ani de zile", a precizat Mircea Duşa - ministrul Apărării Naţionale.

În operaţiune au fost folosite aproximativ 250 de vehicule şi mijloace de luptă româneşti şi americane şi 20 de aparate de zbor de la elicopterele IAR 330 până la avioanele de luptă Şoim şi supersonicele MIG 21 Lancer.

"Am făcut parte din centrul de comandă pentru coordonarea tirului de artilerie. Am fost acolo pentru a coordona traiectoria focului de armă, pentru a mă asigura că toţi sunt acolo unde trebuie să fie", a povestit un militar american.

La Cincu forţele aeriene române au folosit pentru prima oară în teren un echipament nou pentru stingerea incendiilor. Acesta poate fi montat pe avioane de transport de tip Spartan şi împrăştie 6.000 de litri de apă la fiecare zbor.

"S-a tras cu aruncătorul de proiectile reactive, cu obuzierul calibrul 152 mm, cu aruncătorul de 82 mm, iar partenerul american a tras cu aruncătorul de 81 mm, 60 mm si cu un tip special de racheta", a spus cpt. Marius Apetrei - coordonatorul tirului de artilerie în poligon

Militarii americani au folosit racheta de tip Javelin, o armă care costă 164.000 de euro. Scopul exerciţiului a fost legat de antrenarea în comun a tuturor categoriilor de forţe militare şi evaluarea rezultatelor obţinute atât de simpli miltari cât şi de comandaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri