Despăgubirile pentru foştii deţinuţi politic, amânate de 4 ani

Data publicării:
LEGE DETINUTI

Ioan Cenţiu avea 18 ani când a fost luat de securitate şi închis. A rămas după gratii 4 ani, cei mai mulţi petrecuţi la Gherla şi în Balta Brăilei, timp în care a avut parte de cele mai grele tratamente.

"Pe etajul I de la Gherla eram 42 de inşi în 9 paturi. Vă închipiuţi cum puteau dormi în 9 paturi 42 de inşi. În saivanele de oi dormeam şi ne duceam ziua la muncă. Ne prindea ploaia, nu aveam haine de schimb. Vara erau arşiţele cumplite", îşi aminteşte Ioan Cenţiu.

Potrivit legii, Ioan Cenţiu primeşte acum 800 de lei pe lună.

Valeriu Fucidjiu a executat 5 ani de detenţie. Pentru asta primeşte în prezent 1.000 de lei pe lună bani care nu compensează sub nici o formă chinurile îndurate.

"Categoria noastră, a deţinuţilor politic, este atât de marginalizată şi uneori chiar urâtă. În cercurile conducătorilor probabil că sunt încă foarte mulţi securişti, comunişti", spune Valeriu Fucidjiu.

Potrivit legii emisă în 2009 foştii deţinuţi politic urmau să fie despăgubiţi pentru anii de detenţie, însă actul normativ a fost declarat la scurt timp neconstituţional. De atunci s-au elaborat mai multe proiecte de lege care cereau recompense pentru oamenii închişi sau deportaţi însă niciunul dintre ele nu au trecut de comisia juridică a camerei deputaţilor.

"Din nefericire, toate încercările mele şi ale colegilor mei de a introduce pe ordinea de zi acest proiect s-au soldat cu un eşec pentru că majoritatea parlamentară nu doreşte dezbaterea acestei iniţiative legislative", declară Gabriel Andronache - deputat, Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor

"S-au făcut analize inclusiv cu asociaţiile care reprezintă interesele şi reprezintă foştii deţinuţi şi deportaţi politic. Probabil de acolo problemele care au necesitat amânarea acestui proiect de lege", declară Ciprian Nica - vicepreședinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor. 

În urmă cu trei luni reprezentantul foştilor deţinuţi politic a avut o întâlnire cu primul ministru care a promis că proiectul de lege va fi tratat în regim de urgenţă.

SINCRON Octav Bjoza - preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România 

"Iată că au trecut luni de zile a venit vacaţa de Paşti, a venit vacanţa electorală, a venit vacanţa de vară. În acest timp au mai murit multe mii dintre noi iar ei, cu o dezinvoltură de neimaginat, au plecat în vacanţă. Cele trei ministere cărora li s-au cerut avizele de către comisia juridică a Camerei Deputaţilor, toate au dat avize negative "

Potrivit proiectului de lege din 2009 foştii deţiunţi politic aflaţi în viaţă urmau să primească 20.000 de euro pentru fiecare an de detenţie şI 10.000 de euro pentru urmaşii lor. 15.000 de euro pentru un an de eportare ar fi primit cei aflaţi în viaţă şi 7.500 de euro, urmaşii acestora. Până acum nici un Guvern nu a găsit sursa de finaţare pentru a acoperi aceste recompense.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri