Dispensar reparat de americani

Data publicării:
REPARATII CINCU

Amy este aviator senior în cadrul escadronului 20, de ingineri constructori, al Forţelor Aeriene Americane. E specializată in structuri de rezistenţă, dar se pricepe bine la orice e legat de tâmplărie, beton, zidărie, ipsos sau zugrăveală. La dispensarul din Cincu, Amy lucrează acum la repararea uşilor de la cabinetele medicale, alături de colegii ei de escadron.

"Acum reparăm un toc de uşă stricat. Trebuie să scoatem partea compromisă şi să o înlocuim cu piese noi din lemn, astfel încât uşa să se potrivească şi să se închidă bine", spune Amy McDermott, aviator senior Forțele Aeriene Americane.

Cei 28 de militari americani - 22 de bărbaţi şi şase femei, fac parte dintr-o structură a Forţelor Aeriene Americane specializată în ridicarea şi repararea clădirilor civile. Unitatea poate fi mobilizată rapid în orice colţ al lumii e nevoie de efortul inginerilor care o compun.

"Eu fac un suport pentru această încuietoare, la uşa din spatele dumneavoastră. Uşa era putrezită, a trebuit să îndepărtăm încuietoarea care era montată înainte", povesteşte un sergent în cadrul Forţelor Aeriene Americane.

Militarii americani modernizează complet etajul clădirii dispensarului şi câteva săli de clasă ale Şcolii Generale Cincu. S-au apucat de lucru în ultimele zile ale lunii trecute şi spun, simplu, că pleacă doar când termină.

"Noi asigurăm un serviciu pe care, în cele mai multe cazuri, beneficiarii nu-l pot asigura. Aducem aici tâmplarii, instalatorii, electricienii noştri şi îi ajutăm să renoveze, să repare astfel de spaţii", spune Joseph Enderle, sergent major senior Forțele Aeriene Americane

Materialele de construcţie folosite costă 40 de mii de dolari şi sunt plătite prin Programul de asistenţă umanitară şi civică, al Departamentului American al Apărării.

Autorităţile locale din Cincu nu au medici care să lucreze în cabinetele dichisite de americani. Singurii pe care localnicii pot conta sunt un stomatolog şi un specialist în tehnică dentară.

În 2012, americanii au schimbat complet acoperişul dispensarului, au înlocuit ferestrele uzate cu geamuri termopan şi au reabilitat faţada clădirii. Costurile au fost acoperite şi atunci de Guvernul american, printr-un parteneriat între Coamandamentul Militar European şi Biroul de Cooperare Militară, al ambasadei americane din Bucureşti..

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri