Dramă transformată în speranţă

Data publicării:
AUTISM

Drama familiei Plopeanu a început în 1999, când gemenii aveau 3 ani.

Mă obseda faptul că nu puteam să relaţionez cu unul din băieţii mei, cu Radu", spune Gabriela Plopeanu, preşedinta Asociaţiei Copiii de Cristal Braşov. 

Ar fi trebuit să fie momentul în care pãrinţii îşi văd copiii descoperind lumea. Gabriela nu a avut aceastã şansã. Încercãrile ei de a se apropia de proprii copii rãmâneau fãrã rãspuns. Dupã nenumãtate vizite la medici, Gabriela Plopeanu a aflat cã bãieţii ei sufereau de autism.

Boala s-a manifestat diferit la fiecare dintre ei. Au urmat clipe cumplite, care nu au fãcut decât sã o întãreascã. Împreunã cu mai mulţi pãrinţi a decis sã facã o asociaţie care luptã pentru drepturile bolnavilor de autism. A obţinut bani pentru terapii de care beneficiazã acum cam 80 de oameni şi a strâns  15 specialişti - psihologi, psihopedagogi şi kinetoterapeuţi.

„Permanent aveam senzaţia că e într-un glob, nu mă lăsa nici să îl iau in braţe, nu puteam comunica de foarte multe ori cu el.  La 4 ani, unul dintre ei a inceput să citească, deci cum poţi să îmi spui că nu se poate face nimic?", spune Gabriela Plopeanu. 

Lupta cea mai grea a dus-o cu sistemul de sãnãtate. Statul deconteazã doar terapiile fãcute de specialiştii care au contract cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate. Aceştia, însã, pot fi numãraţi pe degete.

"Nu poţi de unul singur să schimbi un sistem sau să influenţezi, să aduci schimbarea intr-un sistem. Nu ai cum! Ăsta a fost şi motivul pentru care am recurs la asociere. Eu am renunţat la viaţa mea pentru a putea face toate astea", spune Gabriela Plopeanu. 

Perseverenţa Gabrielei a dat roade. A reuşit sã îşi integreze copiii în învãţãmântul de stat iar acum bãieţii ei, în vârstã de 19 ani, învaţã la licee de renume din Braşov. Unul dintre ei, Robert, diagnosticat cu o formã mai puţin severã de autism, va susţine anul viitor examenul de Bacalaureat. În plus, studiazã 5 limbi strãine, îi place matematica şi se pregãteşte pentru Facultatea de Ştiinţe Economice din Cluj Napoca.

"Am avut mai multe probleme nu numai cu colegii, ci şi cu profesorii şi cu sistemul în sine aş putea spune. În clasele I-IV, de exemplu, era de groază pentru că majoritatea colegilor se luau de mine încontinuu, dar după aia s-au mai maturizat", spune Robert Plopeanu, unul dintre copii. 

Robert e recunoscãtor cã se poate baza oricând pe mama lui şi pe terapeuţii care l-au ajutat şi pânã acum.

"Înainte să se înfiinţeze asociaţia, ideea de integrare a copiilor cu autism în învăţământul de masă era aşa o poveste frumoasă şi atât! Lucrurile s-au schimbat foarte mult. Deci mi se pare că ce înseamnă intervenţia în autism şi integrarea copiilor cu autism in Braşov a făcut primul pas! " spune Simona Voinicu - coordonatorul terapeuţilor - Asociaţia Copiii de Cristal Braşov.

Oficial, în judeţul Braşov sunt peste 200 de persoane care suferã de autism. Sunt însã alte câteva sute de oameni nediagnosticaţi sau care, pur şi simplu, nu figureazã în evidenţele autoritãţilor. În total, în România existã peste 8.000 de persoane cu autism.

Reporter: Delia Puşcă
Operatori: Alex Apetroae, Lucian Păculea, Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri