Drapelul familiei regale, în turnul castelului

Data publicării:
PELES

Anul trecut, ziua de 10 Mai a fost declarată din nou sărbătoare naţională în România. Sunt marcate trei momente istorice: obţinerea independenţei faţă de Turcia, încoronarea primului rege al ţării - Carol I şi începutul domniei acestuia. Cum anul acesta e şi Jublielul celor 150 de la întemeierea Casei Regale de România, ziua de 10 mai va fi celebrată la Reşedinţa din Sinaia a Regelui Mihai. Aşa cum prevede protocolul, la sosirea membrilor familiei, trebuie arborat drapelul regal.

"Alpiniştii utilitari lucrează acum la o înălţime de peste 60 de metri. Este a treia oară după anii '90 de când alpiniştii urcă în turn. Prima dată în anul 1994 a fost consolidat catargul, iar mai târziu, în anul 2004 a fost montat un năvod pescăresc pentru susţinerea ardeziei care îmbracă acoperişul", Ruxandra Morar, reporter Digi24.

În ultimul secol, turnul central al castelului s-a degradat, aşa că munca alpiniştilor este foarte dificilă şi ar putea dura chiar şi trei zile.

"Turnul nu este puţin şubred, este foarte şubred. De fapt catargul a avut un ornament din tablă de zinc care a produs o electrocoroziune cu ţeava din care este catargul. E o ţeavă făcută de Krupp pe la 1870 şi ceva are mulţi ani de când stă acolo. Şi peretele ţevii în loc de vreo 12 mm cât ar trebui să aibă are 3 mm", Laurenţiu Anghel, alpinist utilitar.

Potrivit protocolului stabilit de Carol I, drapelul regal era arborat cinci luni pe an, în perioada când Familia Regală se afla la castel. Obiceiul s-a păstrat până la abdicarea Regelui Mihai, în 1947.

"Este pentru prima dată, poate doar Regele Mihai l-a mai văzut înălţat acolo..noi n-am avut această şansă. Sper să fie o bucurie şi o recunoaştere a faptului că acest castel e parte din identitatea naională", Ion Tuca - director Casa Regală.

"Fleşa există încă de la inaugurarea turnului în această variantă, în 1906 şi pe ea chiar începând din anul 1906 s-a arborat drapelul regal al României", Mircea Hortopan, director de patrimoniu la Castelul Peleş.

Pe 10 Mai, petrecerea din parcul Castelului Peleş va începe la ora 17:00. O oră mai târziu, conform tradiţiei, membrii Familiei Regale vor ieşi în balcon pentru a saluta mulţimea.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri