Dresajul cailor, o artă nobilă

Data publicării:
DRESAJ

Blanco este un lipiţan de 9 ani salvat în urmă cu 4 ani din mâinile unor stăpâni nemiloşi. Era doar piele şi os când Alexandra, o tânără iubitoare de animale din Braşov, l-a cumpărat cu 1.000 de lei, ca să îi ofere condiţii de viaţă mai bune.

"Când era folosit la căruţă, Blanco avea o sârmă în gură, nu avea o zăbală, are limba tăiată, crestată şi este foarte greu să lucrăm cu zăbala în gură. Dacă tragem de gura calului, el îşi aminteşte traumele prin care a trecut", spune Alexandra Băniţă - instructor de echitaţie 

Acum este un cal superb, vesel şi sănătos, însă oamenii câştigă cu greu încrederea lui. Cu ajutorul lui Blanco, actorul Denis Ştefan, specialist în dresajul hipic, îi învaţă pe oameni să înţeleagă psihologia şi comportamentul cailor. Dresajul natural presupune tehnici bazate pe comunicare şi înţelegere, fără umilire, frică sau violenţă. Beneficii sunt de ambele părţi.

"De când fac echitaţie sunt mult mai fericită, mult mai plină de viaţă. Încă mai am puţină teamă de ei, pe care trebuie să o înlătur, de aceea şi particip la acest workshop", spune o cursantă.

"Sunt psiholog, fac terapie cu cai şi mă ajută foarte mult în jobul meu. Am un băieţel care este suferind de ADHD şi de debilitate, el se manifestă într-un anume fel în cabinet şi cu totul altfel în natură, lângă căluţi", spune Gabriela Ştefan - psiholog

"Din păcate, caii nu pot învăţa limba noastră, dar noi putem învăţa limba lor", este de părere actorul Denis Ştefan.

Pasionat de domeniul dresurii hipice, acum trei ani actorul Denis Ştefan a iniţiat un program prin care încearcă să apropie cât mai mulţi proprietari de cai de acest ideal al relaţiei stăpân-animal. Funcţionează atât de bine încât unii dintre ei ajung să călărească chiar şi fără frâu sau zăbală.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: George Oltean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri