Drumurile judeţene din Braşov, declasate

Data publicării:
DRUMURI JUDETENE

În Ţara Făgăraşului sunt drumuri care nu au mai fost asfaltate de mai bine de 20 de ani dar şi din cele care nu au văzut asfaltul niciodată. În loc să înceapă reabilitarea şi asfaltarea lor, Consiliul Judeţean le pasează în ograda primăriilor.

"Chiar dacă pare greu de crezut, drumul pe care ne aflăm este o arteră judeţeană ce leagă două localităţi din aproprierea Făgăraşului. Nu a fost asfaltat niciodată iar pe anumite porţiuni este aproape imposibil de parcurs cu autoturismul", Sorina Secelean - reporter Digi24 Braşov.

Localnicii se plâng de starea drumului şi sunt sătui să îşi tot repare maşinile.

"Sub orice critică. Se strică maşinile pe drumurile astea? Nuuuu...deloc! Scârţâie toată Direcţie, pivoţi, cap de bară, de toate. Şi din păcate noi le plătim", spune un şofer.

Pe acelaşi drum , un pod peste râul Olt aproape că stă să cadă. Din cauza costurilor mult prea mari la care s-ar ridica refacerea integrală a podului şi asfaltarea acestui drum, primarul din localitatea Şercaia, prin care trece, spune că nu acceptă preluarea drumului.

"Primăria nu poate să susţină, indiferent cât ar costa, să susţină un por pe râul Olt. Şi acele investiţii europene cred că depăşesc valoarea unui pod",  Cristinel Paltin - primarul comunei Şercaia

"Când trece una mare, aşa face podul, se mişcă", spune un localnic.

Sunt şi primari care, chiar dacă au drumuri ceva mai bune în localităţi, nu au bani să le administreze mai departe.

"Nu-l putem lua în administrare, deoarece nu avem utilajele necesare deszăpezirii, pentru că în componenţa comunei Beclean avem cinci sate",  Cosmin Leancu - primarul comunei Beclean.

Un alt exemplu elocvent de drum judeţean care a fost propus spre declasare este 103D, care leagă Viştea de Jos de Viştea de Sus.

"Eu, când am făcut investiţia aici, acum mai bine de zece ani şi am luat terenul şi am vorbit cu primarul şi aşa, mi s-a spus că acest drum se va asfalta. Normal că te afectează", Alexandra Barradell - proprietar de pensiune.

Consiliul Judeţean susţine că nu-i poate obliga pe primari să accepte drumurile stricate dar că autorităţile locale pot accesa mai uşor fonduri pentru repararea lor.

"Nu trebuie să îl facem de şase sau de opt metri, un drum comunal. Se poate face doar pe o bandă de circulaţie, sau pe două benzi. Şi se pot accesa banii mult mai uşor pe fonduri europene, pe PNDR. Care nu vor fi acceptate, vor rămâne Consiliului Judeţean în întreţinere, ca şi până azi", Adrian Gabor - vicepreşedinte CJ Braşov.

Judeţul Braşov are 751 de kilometri de drumuri. Dintre acestea, Consiliul Judeţean a propus pentru declasare 204 kilometri. În acest moment, în planurile de reabilitare sunt cinci drumuri din judeţ, la o valoare de aproape 50 de milioane de euro.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Zoltan Munteanu Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri