Elevii din judeţul Covasna au posibilitatea să studieze un an în SUA

Data publicării:
ELEVI SUA

Andra şi Alexandra sunt eleve în clasa a X-a la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" din Sfântu Gheorghe, primul ales din toată ţara pentru popularizarea proiectului FLEX - Future Leaders Exchange. Alături de alţi colegi au îmbrăţişat cu bucurie ideea plecării peste Ocean.

"Intru în contact cu alte culturi, alţi oameni, îmi fac prieteni, cunosc locuri. Mai depinde acum şi dacă părinţii mă vor lăsa", spune Andra.

"Cu siguranţă e o oportunitate imensă şi ar fi irelevant să nu te implici în acest proiect", spune Alexandra.

Şi colegii fetelor sunt încântaţi de proiect şi ştiu deja cu ce i-ar ajuta un astfel de schimb de experienţe.

"E o şansă să înveţi lucruri noi. Poţi să înveţi foarte bine engleza", spune un elev.

"Îţi îmbogăţeşti cultura, că acolo e un alt mod de viaţă", este de părere alt elev.

Primul pas pentru cei care vor să plece este să aplice online. Ca să poată pleca, însă, elevii trebuie să fie cetăţeni români, să aibă între 14 şi 16 ani, să studieze limba engleză şi să nu fi stat mai mult de trei luni în SUA. Pe parcursul şederii în State, ei vor primi 125 de dolari lunar şi un fond de urgenţă de 300 de dolari, pe care îl primesc la început, pentru uniforme sau cărţi.

"La bază asta este, un program intercultural, de schimb de experienţă, prin care efectiv trăieşti într-o familie americană, mergi la un liceu american şi cu toate costurile acoperite", spune Eliza Chirilă - reprezentant al Consiliilor Americane în România.

Aflat la cea de-a 25-a ediţie, programul FLEX este finanţat de Guvernul Statelor Unite ale Americii şi implementat de Consiliile Americane pentru Educaţie Internaţională. Este o premieră pentru România, iar judeţul Covasna este primul în care a fost anunţat, pentru că este şi cel mai mic din ţară.

"Tinerii au nevoie de acţiuni concrete şi acesta este un model clar că oferi o oportunitate pragmatică, corectă unui tânăr. Şi dacă această oportunitate se bazează pe motivaţie, pe încredere, nu poate fi decât şansa unei reuşite, fără discuţie", spune Cătălin Lazăr - reprezentant Asociaţia pentru Dezvoltare Comunitară Durabilă ALUTUS.

Pentru proiect pot aplica elevi din toate liceele din ţară. Din păcate, însă, locurile sunt limitate - cel mult zece deocamdată. Dacă numărul candidaţilor creşte, vor fi alocate mai multe locuri.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Răzvan Rădache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri