Eprubete cu sânge, abandonate pe marginea drumului

Data publicării:
EPRUBETE SANGE

Laboratoarele de analize medicale, dar și spitalele și cabinetele private au obligația să încheie contracte cu firme specializate care să transporte probele biologice la incineratoare autorizate. O medieșeancă a descoperit însă mai multe eprubetele cu sânge, pe marginea unui drum. Nu a sunat la numărul de urgență 112, ci le-a fotografiat și le-a postat pe internet.

"Eprubetele au fost descoperite pe marginea drumului care face legătura dintre orașele Mediaș și Târnăveni. Resturile sunt împrăștiate pe o suprafață de aproximativ 6-7 metri și par să fi fost abandonate aici de mai mult timp", Adela Mohanu, reporter Digi24.

Locuitorii dintr-o comună aflată în apropriere spun că nu își vor mi lăsa copiii și nepoții să se joace în zonă, cel puțin pentru câteva zile.

"Se mai duc copii... Cu animale, în pășunat, acolo. Cu siguranță e pericol", spune un localnic.

"Mai merg copiii de se joacă și este acolo un heleșteu. Se mai duc copiii pe acolo", spune alt localnic.

"Copiii ăștia, după salată se duc. No - Și să nu pună mâna... - Păi aia e, să nu pună mâna, să se otrăvească..."

Autoritățile de mediu s-au autosesizat după publicarea fotografiilor pe internet și au deschis o anchetă.

"Legea sancționează abandonarea deșeurilor și eliminarea în afara spațiilor autorizate în acest scop cu amendă de la 20.000 la 40.000 pentru persoane juridice. În funcție de gravitatea faptei, aceasta poate constitui și infracțiune, pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani", Ciprian Simulescu, comisar Garda de Mediu Sibiu. 

Inspectorii DSP au prelevat probe din eprubetele abandonate și au stabilit cu certitudine că acestea conțin sânge. Probele au fost preluate de laboratorul de la Medicină Legală, pentru mai multe analize.

"Proveniența deocamdată nu se cunoaște, nici nu se știe dacă acel sânge este de natură umană sau animală. Însă, într-adevăr, ele aveau niște etichete, erau făcute niște inscripții cu markere pe ele și nilte coduri", Krisztina Gaal, purtător de cuvânt DSP Sibiu. 

Polițiștii nu au început deocamdată cercetările în acest caz. Reprezentanții IPJ așteaptă concluziile investigațiilor făcute de autoritățile sanitare, iar în urma acestora, vor decide dacă se impune o anchetă penală. Eprubetele au fost ridicate de o firmă autorizată și vor fi incinerate.

Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri