Etichete noi pentru produsele naturale

Data publicării:
PRODUSE MONTANE


"Oaia mănâncă pe pajişte naturală. Condiţiile sunt mai vitrege, dar produsele sunt cu totul mai bune datorită compoziţiei floristice şi a aerului, alt gust are laptele şi brânza", spune Marcel Andrei, producător de brânză din Sibiu.

Cele 800 de oi ale lui Marcel Andrei, urcate anual în vârful muntelui, nu cunosc concentratele. Natural, produsele lui vor purta eticheta Produs Montan. Aşa cum se va întâmpla şI cu produsele apicole ale lui Laszlo Tibor care are albine ce-şi culeg nectarul din zone aflate la mare altitudine.

"Sunt în mijlocul pădurii, la altittudine de 850 si 900 de metri, e ferită zona de poluare, sunt doar verdeţuri în zona aceea", spune Laszlo Tibor - preşedintele Apicultorilor din Harghita.

O etichetă de calitate presupune dificultăţi pe măsură. Producătorii, pentru calitate şi preţ pe măsură, au de îndeplinit o condiţie drastică:

"Procesarea se poate face la o distanţă de maxim 30 de km de locul de producere, cel care care produce poate face şi procesare, nu sunt mereu condiţii la mare altitudine pentru a face procesare", a declarat Viorel Morărescu - director în Ministerul Agriculturii.

Astfel, autorităţile impun o măsură prin care să se păstreze prospeţimea produsului. Dar, La fel de greu va fi şi pentru funcţionari. Aceştia sunt obligaţi, conform legii, să urce în vârf de munte. Pentru a verifica dacă oile şi albinele îndeplinesc toate condiţiile ca produsele lor să poarte eticheta Produs Montan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri