Exerciţiu la barajul de la Viştea

Data publicării:
EXERCITIU VISTEA CRED

Alarma s-a dat în satul Feldioara în jurul orei 11:00. Potrivit scenariului în urma unui cutremur de 6,2 grade pe scara richter în zona Făgăraş-Câmpulung s-a produs o fisură în barajul de la Viştea şi apa deversată a inundat 40 de gospodării şi 200 de hectare de teren agricol. Potrivit procedurilor localnicii ar fi trebuit să se adune cât mai repede în centrul satului pentru a fi evacuaţi din zona afectată. Mulţi însă nu au luat în serios exerciţiul şi au preferat să stea şi să privească.

"Atunci e important, nu acum. Acum lucrez, sunt în timpul serviciului. Nu am ştiut, acum am ieşit, că mă urcam în autobuz, dacă ştiam ", spune un localnic. 

Cei care totuşi s-au urcat în microbuze au fost evacuaţi şi duşi la căminul cultural din Ucea unde au fost supuşi unui control medical. Apoi au fost cazaţi în căminul cultural. Oamenii au recunsocut că în cazul unei viituri ar fi ales să se refugieze pe dealul din apropierea satului.

"Fugim pe deal, este cea mai bună ascunzătoare în calea apei. Avem dealul la câţiva metri deci unul dintre refugii dacă nu se poate trece din cauza apei ", povesteşte un localnic. 

Pompierii au intervenit şi pentru salvarea unei persoane căzute în baraj. La finalul exerciţiului autorităţile au recunoscut că intervenţia nu s-a desfăşurat aşa cum s-au aşteptat.

"Am constat că voluntarii nu vin destul de motivaţi sau nu sunt destul de motivaţi să participe sau nu există motivaţie să se înscrie în acest serviciu de voluntariat ", spune Marian Băcilă - primar comuna Ucea. 

"Recomandăm o mai bună organizare şi executarea exerciţiilor interne cât mai des ", adaugă Marian Terciu - locotenent Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Braşov. 

Simularea unui astfel de dezastru în satul Feldioara nu a fost făcută întâmplător. Localitatea se află în vecinătatea râului Olt, iar riscul producerii unui viituri este foarte mare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri