Fără amenzi pentru proprietarii de locuinţe

Data publicării:
ASIGURARI

Costică Chiriac are un apartament cu două camere şi de când a apărut legea asigurărilor obligatorii de locuinţe şi-a făcut asigurarea anual. De doi ani însă, a renunţat la poliţă pe motiv că sunt nişte bani cheltuiţi degeaba şi spune că deşi este obligatorie asigurarea, legea nu este foarte clară.

"Nu am mai făcut pentru că sunt hoţi, ne înşală şi nu am vrut să mai facem. Încă nu e nicio lege dată ca să fie obligatorie asigurarea. Eu aşa ştiu cel puţin. Când o să fie legea clară o să mă asigur şi eu", spune Costică Chiriac.

Cetăţenii nu pot fi amendaţi nici în ziua de azi pentru lipsa asigurărilor şi asta pentru că lista finanţelor locale Braşov nu a putut să fie sincronizată cu cea a Polului de Asigurări Împotriva Dezastrelor.

"Din punctul nostru de vedere conform legii 260/2008 ne-am îndeplinit toate obligaţiile, am trimis PAID-ului baza de date cu proprietarii însă PAID-ul nu ne-a comunicat baza de date cu cei care nu şi-au făcut asigurări şi aşteptăm de luni bune acest lucru. Am înţeles că vor să modifice şi legislaţia", declară Marian Voinescu - directorul Direcţiei Fiscale Braşov

Reprezentanţii Primăriei Braşov susţin că în prezent au fost făcute doar 35.000 de asigurări de locuinţe din totalul de 190.000.

"Este o problemă legată de felul în care asiguratorii au încheiat poliţele de asigurare obligatorii. Ei nu au respectat nomenclatorul stradal aprobat de către autorităţile publice ci au mers pe nomenclatorul standard al poştei şi acum ei nu mai pot suprapune cele două baze de date", precizează  Sorin Toarcea - purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Şi borkerii de aisgurări au observat o scădere a numărului de poliţe de locuinţe, chiar şi cu 10% faţă de anul trecut.

"Oamenii nu prea îşi mai fac asigurări obligatorii de locuinţe deoarece anul acesta cei de la PAID au obligat firmele de asigurare să scoată riscul de incendiu, care în primă fază a fost cuprins în riscurile asigurate", spune Florin Coşerea - broker de asigurări. 

Poliţa obligatorie pentru locuinţe variază între 10 şi 20 de euro, iar despăgubirile sunt de 10.000, respectiv 20.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri