Fermierii, faţă în faţă cu ministrul Agriculturii

Data publicării:
MINISTRU AGRICULTURII

Prezent la întâlnirea din Poina Braşov, ministrul Agriculturii le-a răspuns fermierilor care au ieşit ieri în stradă, nemulţumiţi de faptul că nu îşi mai pot desfăşura activitatea.

"Am schimbat modalitatea de subvenționare și efectula fost pozitiv pentru că s-au redus importurile a crescut producția autohtonă. În al doilea rând am venit cu acel ajutor pentru tancurile de răcire...Anul acesta venim cu o formă suplimentară extrem de importantă și anume de a veni cu un sprijin cuplat pe cap de animal pe care să îl acordăm nu numai în 2015 ci până în 2020", a spus Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.

Nu doar subvenţiiile îi nemulţumesc pe agricultori, ci şi faptul că birocraţia le îngreunează munca.

„Transferul de proprietate de la producător la procesator nu este reglementat, dar o să fie amendată legea și o să fie mult ușurată. Era prea înregunat acest transfer de proprietate", a spus David Todoran, producător de brânză.

Pe piața laptelui există lacune în ceea ce privește importurile masive din țări precum Ungaria, Slovenia și Polonia.

"Lapte făcut în Polonia cu ambalaj în limba chineză se vindea în județul Covasna și Brașov la micul retail nu la hypermarket. Și zic dacă am ajuns să avem ambalaje în limba chineză produse în Polonia înseamnă că au rămas ceva resturi de la exportul din Polonia pentru China. Vă dați seama ce producție au polonezii. Cum să concurăm noi cu ei pe costuri și competitivitate", a spus Dorin Cojocaru, președinte al Asociației Patronale Române din Industria Laptelui.

Şi pe piața cărnii sunt aceleași probleme. Importurile au crescut dramatic în ultimii ani, iar produsele autohtone nu sunt susţinute suficient.

"Noi ar trebui să ne axăm pe produsele de calitate bună, românești, pe rețele vechi adevărate și cu o calitate bună am putea să penetrăm piața europeană și cu o valoare adăugată mare. Dar dacă încercăm să ne batem pe același segment, pe produsele proaste și ieftine atunci războiul e pierdut de la început", a spus Sorin Minea, președintele Federației Romalimenta.

Conferința din Poiana Brașov se va încheia vineri.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Miahi Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri