Festivalul Astra Film, desfăşurat în Sibiu

Data publicării:
FESTIVAL ASTRA NU E DIN BACEL

Sălile de concerte, de teatru și de lectură din centrul Sibiului s-au transformat, în această săptămână, în săli de proiecții. Pe marile ecrane au rulat atât filme înscrise în competiția oficială, cât și producții din afara concursului. Una dintre cele mai apreciate secțiuni a fost cea despre Primul Război Mondial.

În cadrul secțiunii a fost prezentată și o expoziție cu obiecte originale din Primul Război Mondial.

Trei documentare despre prima conflagrație mondială a secolului trecut au fost proiectate la Sibiu. După proiecții, spectatorii au fost invitați la o dezbatere moderată de istoricul Adrian Ciroianu.

"Lumea nu numai că a rezistat câteva ore în scaun - și la proiecția filmului, și la conferința noastră - dar a avut puterea să pună și întrebări la sfârșit. Și asta, pentru cel care conferențiază, întotdeauna e onorant. Știam ce înseamnă Festivalul de Film Documentar Astra, regretăm că n-am putut să vin la alte ediții", spune istoricul Adrian Cioroianu.

În premieră în România, la Sibiu va fi proiectat Drumul spre școală, distins cu premiul César 2014 pentru cel mai bun documentar. În Kenya, Argentina, India și Maroc, pentru unii copii drumul spre școală reprezintă o provocare zilnică, parcurg chiar și 25 de km pentru a avea acces la educație. Este doar unul dintre filmele din ediția de anul acesta.

"Anul acesta s-au înscris peste 1.800 de filme, dar în special filme extraordinare, care spun povești, care te țin nopți întregi, fără întrerupere. Este un festival unde se proiectează în premieră mondială multe filme", precizează Dumitru Budrala - director festival 

Până la finalul festivalului, în 12 octombrie, pe site-ul Astra Film pot fi vizionate gratuite patru dintre cele mai de succes documentare filmate în România în ultimii ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri