Festivalul Grădinilor, la Sibiu

Data publicării:
FESTIVAL GRADINI

Florile care înroşeau ferestrele şi curţile bunicilor noastre sunt din nou la mare căutare. O spun crescătorii de flori tradiţionale din Sibiu, prezenţi la Festivalul Grădinilor.

"Sunt clienţi de anul trecut care şi-au păstrat muşcatele, că asta-i... Şi-au păstrat muşcatele de la un an la altul şi asta-i o tradiţie la noi. Muşcata ţărănească, muşcata clasică, bunicii noştri aveau grijă, la sfârşitul sezonului, să îi creeze nişte condiţii de repaus vegetativ şi o scoteau în primăvară", Iulia Mihali, cultivator. 

De la cinci lei a pornit preţul muşcatelor, însă unele flori au ajuns şi la preţuri de câteva sute de lei.

Pe lângă zecile de soiuri de flori din ghivece, vizitatorii au primit şi sfaturi de la specialişti despre cultivarea şi întreţinerea plantelor, a spaţiilor verzi şi pentru amenajarea grădinilor proprii. Mulţi dintre cumpărători locuiesc însă la bloc, ceea ce nu i-a împiedicat să se gândească la un colţ verde.

"Pătrunjel, busuioc, cimbru, mentă... - Le creşteţi în casă sau în curte? - În casă, în ghiveci. Pe pervazul geamului de la bucătărie", spune un cumpărător.

Vedetele Festivalului au fost însă arbuştii ornamentali. Unii dintre ei s-au vândut cu nu mai puţin de 1.000 de euro.

"Acesta este un măslin gen bonsai. Are undeva la 90-100 de ani. Preţul lui, după cum se poate vedea, este 4.300 de lei, adică undeva la... echivalent la 40 de lei pe an", Emil Haneş, importator.

Festivalul Grădinilor este o tradiţie la Sibiu şi se organizează la fiecare început de mai.

Reporter: Adela Mohanu
Imagine: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri