Gâlceavă din cauza unui cuvânt

Data publicării:
MUZEU ISTORIE STAMPILA

Conducerea muzeului a cerut banii pentru reparaţii de la Consiliul Judeţean, însă de aici s-au lovit de un refuz de neexplicat pentru unii. Denumirea inexactă a muzeului este cea care îi determină pe oficiali să nu aloce bani.

"Noi nu putem să le alocăm fondurile respective decât Muzeului Judeţean de Istorie. Dacă Muzeul de Istorie, care nu există, ne cere ceva, n-am ce să-i aloc", spune Claudiu Coman - vicepreşedinte CJ Braşov.

Pe de altă parte conducerea muzeului de istorie spune că timp de 15 ani instituţia de cultură figura în acte pe antet cu denumirea de Muzeul Judeţean de Istorie, iar pe ştampilă cu numele simplu, de Muzeul de Istorie Braşov.

"Lucrurile sunt foarte clare. Pe decizia de înfiinţare apare Muzeul de Istorie, cea din 1990, între timp nu s-a mai dat nicio Hotărâre de Consiliu Judeţean prin care nouă să ne fie schimbată denumirea. Eu am purtat o corespondeţă cu Ministerul Culturii anul trecut şi am primit răspunsul că denumirea corectă este Muzeul de Istorie", a precizat Nicolae Pepene - directorul Muzeului de Istorie Braşov.

Casa Sfatului, care aparţine Muzeului de Istorie este unul dintre cele mai importante muzee ale Braşovului. Deşi pe exterior au fost făcute de curând reabilitări serioase, pe interior ultima renovare a fost făcută acum 15 ani. În majoritatea sălilor de expoziţie a început să cadă tencuiala din cauza umidităţii, iar cele mai afectate sunt bineînţeles exponatele.

Aici sunt expuse printre cele mai vechi obiecte din muzeu, obiecte care datează încă din perioada evului mediu. Iar o parte dintre ele chiar au fost scoase de la expoziţie din cauză că au fost afectate de umiditate. În acest moment în vitrine indicele umidităţii indică 71%, iar normalul ar trebui să fie de maximum 60%".

În muzeu e nevoie în primul rând de schimbarea microclimatului şi de amenajarea unor spaţii corespunzătoare pentru obiectele expuse. Valoarea investiţiilor se ridică la 600.000 de euro. Dacă nu se investeşte acum, costurile ar putea creşte semnificativ.

"Urmările asupra pieselor sunt destul de grave. Sunt afectate de umiditate, de exemplu obiectele din metal ruginesc, din această cauză ele trebuie duse iarăşi la restaurare, costurile de restaurare sunt foarte mari", a spus Voica Baciu - muzeograf

Cea mai simplă soluţie ar fi votarea unui punct pe ordinea de zi în Consiliul Judeţean prin care să se modifice denumirea din Muzeul de Istorie în Muzeul Judeţean de istorie. Acest lucru nu se poate intampla insa fara acordul ministerului culturii, care acrediteaza toate muzele din Romania.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri