Greu de vândut 

Data publicării:
CET

Fosta centrală termică a Braşovului a fost dată în folosinţă în 1989, şi a fost construită pentru a deservi fabricile şi cartierele din oraş. Întinsă pe 86 de hectare, uzina şi-a dat ultima suflare în urmă cu trei ani, atunci când a intrat în insolvenţă. Zeci de clădiri au fost abandonate, iar astăzi statul înceracă să scoată un preţ bun în schimbul ei.

Compania Info Dip Insolvency a preluat activele fostului CET pentru a le vinde, fără succes, însă. Analiştii imobiliari spun că zona în care este situată centrala de termoficare, nu este una atractivă pentru investitori.


"Nu cred că se poate vorbi de un preţ foarte mare. Strict preţul terenului eu îl apreciez între un 15 şi 20 de euro pe metu pătrat, dar trebuie ţinut seama şi de cheltuielile de dezafectare care ar putea să scadă această valoare", a spus Adrian Pop, consultant imobiliar.

Pe lista creditorilor sunt Ministerul de Finanţe, primăria Brasov, companii miniere de stat si alti furnizori de materii prime. Toţi speră ca CET Braşov să fie vândută cu o sumă cât mai mare, astfel încât fiecare să-şi recupereze banii. Doar la bugetul local al Primăriei Braşov ar trebui să revină aproape 1.500.000 de lei.

"Avem de recuperat impozitele pe clădiri şi pe terenuri, impozitele curente. De+a lungul anilor am reuşit să rezolvăm să spunem, această problemă cu CET-ul, dar s-au strâns de când a intrat în insolvenţă, s-a strâns impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren", a precizat Sorin Toarcea - purtător de cuvânt Primăria Braşov.

Locuitorii din zona CET spun că atâta timp cât în zonă nu mai este activitate, terenul ar trebui redat oraşului.

"Probabil investitorii nu au găsit nimic interesant acolo. Nici în zona respectivă, nici în amplsament şi nici în echipamentele care se regăsesc acolo", a spus un locatar.

"Ori e scumpă, ori nu-i interesează. Mai bine ar face un parc.. de joacă, ceva bizar să facă acolo. Ceva util pentru oraş? Da, ceva util, da, da", a adăugat un alt locatar. 

Potrivit procedurilor, în cazul în care licitaţia nu a fost adjudecată până în prezent, ea este reluată în fiecare vineri. Nici directorul CET Braşov şi nici administratorii judicari ai CET nu au dorit să ofere informaţii despre numărul ofertelor depuse până acum.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri