Groapa de gunoi din cartier

Data publicării:
GUNOI SACELE

Faceţi cunoştinţă cu locuitorii cartierului Gârcini. Cu uliţele pline de noroi, pavate cu peturi din plastic, ambalaje şi cartoane nici n-ai spune că se află într-un oraş aflat la doar 10 minute de Braşov.

"Poate pare greu de crezut dar nu, nu suntem pe o groapă de gunoi ci într-un cartier din municipiul Săcele unde munţii întregi de deşeuri zac chiar lângă casele oamenilor. Nici nu este greu de imaginat de unde vin toate aceste aceste gunoaie de vreme ce, iată, se vede foarte clar cum au fost aruncate direct peste gardurile curţilor", Sorina Secelean - reporter Digi24 Braşov.

Femeile din aceste imagini sunt exemplul viu pentru cât de usor este să umpli albia unui râu cu gunoaie pe care, poate, le va duce apa şi nu le vede nimeni.

"Nu avem bani, nu avem condiţii.  Şi unde aruncaţi gunoaiele? Pe prund, pe marginea... Pe marginea apei? Da", spune un locuitor.

"Să ştiţi că nu prea am aruncat şi chiar dacă am adus un gunoi, am măturat de pe stradă, l-am băgat jos, în groapă. Mulţi vin şi îl pun exact în drum", spune alt locuitor.

Paradoxal, tot făptaşii sunt cei care se plâng de condiţiile grele.

"Nu putem să lăsăm geamuri deschise că vin infecţiile şi muştele că vine vara, nu putem să trimitem un copil la şcoală, la cumpărături, că îi muşcă câinii. Dumneavoastră unde aruncaţi gunoiul? Pe coastă şi noi, cum aruncă toată lumea. Nu avem unde să-l aruncăm, nu avem o depozitare foarte bună", spune alt locuitor.

Maşina de gunoi nu încape pe străduţele înguste, neamenajate. Aşa că firma care adună deşeurile din oraş a amplasat în mai multe puncte din cartier containere de mare capacitate. Puţini sunt cei care ţin cont de prezenţa lor.

"În cartierul Gârcini sunt amplasate containere mari de patru, şase şi 20 de metri, care se ridică atunci când ele sunt pline.  Ridicăm gunoaiele în limita posibilităţilor tehnice, unde pot să intre maşini şi utilaje de încărcat", Anca Baciu - administrator firmă de salubritate. 

Autorităţile au dat amenzi, au vorbit cu localnicii şi au trimis periodic firma de salubritate să igienizeze zonele înţesate de gunoaie. Însă astăzi sunt adunate, mâine răsar la loc şi parcă mai multe.

"Constatăm zilnic că acele containere, pubele amplasate în cartierul gârcini pentru a se colecta gunoiul în ele sunt lăsate goale şi gunoiul se depozitează lângă containere", Géczi Gellért - viceprimarul municipiului Săcele.

Taxa de colectare a gunoiului, în Săcele, este de doar 6,31 lei pe lună pe cap de locuitor. Firma de salubritate a încheiat în 2014 un contract de concesiune de cinci ani cu Primăria oraşului. Garda de mediu a fost sesizată  şi va face un control în zonă, iar consecinţele le va suporta municipalitatea.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri