Grotă de rugăciune în peretele bisericii

Data publicării:
GROTA RUGACIUNE

Călugării de la Mănăstirea Franciscană auziseră din bătrâni de existenţa unei grote aflate în interorul peretelui de la intrarea în Biserică. Aşa că imediat după ce s-au apucat de lucrările de restaurare au decopertat peretele şI au descoperit un sanctuar marian în interorul vechii biserici.

"Descoperind-o am simţit o satisfacţie pentru că într-adevăr acest loc va putea deveni un loc de pelerinaj pentru foarte mulţi creştini, cărora Sfanta Fecioara le este mamă", spune Benko Attila - superior local, Biserica Franciscană.

Statuia Fecioarei Maria, o replică a celei de la Lourdes, celebrul loc de pelerinaj şi rugăciune din Franţa, va fi aşezată în curând la intrarea în sanctuar. În acest fel, speră călugării să atragă zeci de credincioşi la Braşov. Pe lângă descoperire, meşterii au făcut mai multe lucrări de restaurare a vechilor icoane din biserică.

"Am făcut o curăţire delicată, mecanică, cu perii, cu pensule şi am reîntregit unde erau lipsuri, pentru că normal în urma mişcărilor zidurilor, au apărut despăţiri pe suprafaţa tencuită", spune Molnar Denes - pictor restaurator.

Proiectarea lucrărilor de restaurare a bisericii monument istoric a început în 2011, atunci când Ministerul Culturii a dat 200.000 de lei. Călugării au obţinut avizele necesare pentru începerea lucrărilor, dar sumele de bani nu au mai venit. Pentru că avizele de restaurare riscau să expire, călugării au stâns bani din donaţii şi s-au apucat de lucrări.

"Am rămas, însă, datori cu foarte mulţi bani la constructori, am cerut ajutor şi cerem ajutor, de la oameni, de la instituţii, de la firmele braşovene.  Sunt multe încă lucrări care trebuie făcute, suma totală se apropie de 1 milion de euro", spune Alexandru Vasiliu - purtătorul de cuvânt al Bisericii Franciscane.

"Ministerul Culturii a promis în mai multe rânduri că o să-i ajute, o să intervină cu mijloace financiare specifice pentru zonă, nu s-a mai reuşit să se finanţeze asemenea lucrare. Din păcate, noi nu avem nici legal, nici nu avem fonduri pentru asemenea lucrări", declară Gheorghe Mitran - directorul Direcţiei de Cultură Braşov. 

Călugării caută acum bani pentru restaurarea altarelor vechi, a amvonului şi a holului de intrare în lăcaşul de cult.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri