Gustul de altădată al merelor românești

Data publicării:
TARG MERE

Vizitatorii Târgului de Mere Rare au venit și de la sute de kilometri distanță, în căutarea gustului de altădată.

"Excelent. Sunt atât de variate sortimentele... Și mă bucur că sunt sortimente tradiționale și nu merele cu care începem să ne obişnuim acum, care nu mai au niciun gust", spune un vizitator al târgului.

"Gustav îmi place în mod deosebit și Stetin. Este fascinant să vezi cât de multe sortimente pot să fie, toate în această zonă", spune alt vizitator.

Cumpărătorii au avut de ales între peste 20 de soiuri tradiționale. Ca să le facă alegerea mai ușoară, organizatorii le-au oferit degustări gratuite din toate produsele prezente la târg. Producătorii le-au explicat oamenilor și pentru ce e bun fiecare soi.

Cei mai mulți vizitatori s-au lăsat convinși și au plecat acasă cu lăzi întregi de mere.

Producătorii spun că unele dintre soiurile străvechi pe care le cultivă sunt pe cale de dispariție. Producția, pentru merele din soiuri rare, nu depășește câteva kilograme pe an.

"Noi, dacă vindem merele, mai cumpărăm niște pomișori și punem în fiecare an. Numai că acum nu mai găsim soiurile ăstea, trebuie să cumpărăm ce găsim. Le mai altoim, doamnă. Din cauza asta rezistă", spune Maria Dordea, producător.

Merele din Sibiel nu pot fi găsite în niciun supermarket din România.

"Majoritatea soiurilor care sunt aici nu se cultivă în livezile intensive, super-intensive. Ăstea sunt soiuri care sunt în meri răzleți, de prin fânețele satului Sibiel", spune Aurel Pau, organizator. 

Zona Sibiel-Fântânele din Mărginimea Sibiului a beneficiat de un program cu fonduri elvețiene, pentru salvarea soiurilor tradiționale de mere. Proiectul, în valoare de peste 56.000 de franci, s-a derulat pe parcursul unui an și jumătate.

Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri