Guvernul taie din indemnizaţiile persoanelor cu handicap

Data publicării:
HANDICAPATI

Fiica Ginei Lupaşcu are 53 de ani. În urma unor complicaţii la naştere s-a îmbolnăvit şi medicii au diagnosticat-o cu handicap sever. De atunci a depins clipă de clipă de părinţi. Mama sa a rămas singură şi se bazează pe ajutorul statului pentru cheltuielile cu întreţinerea fiicei. Când puţinii bani pe care trebuia să îi primească au fost reduşi, nu i-a venit să creadă.

"N-am ştiut decât în momentul când m-am dus la bancomat. Nu mi-a venit să cred când am văzut 520 .Şi nu ştiam acum ", spune Gina Lupaşcu - mama unei persoane cu handicap. 

La fel de uimit a fost şi Gheorghe Clinciu. În luna februarie soţiei sale i-a fost amputat un picior. Până luna aceasta nu a primit niciun ban de la stat. A fost uimit să afle că în loc de 672 de lei nu primeşte decât 520.

"Mi-a venit actul, am venit cu actul aici şi numai azi am primit, pentru o lună. Şi atât mi-a dat, 520 de lei, şi acum spun că nu au bani", povesteşte Gheorghe Clinciu - soţul unei persoane cu handicap. 

În situaţia lor sunt părinţii altor 1.040 de persoane din judeţul Braşov care s-au trezit cu bani mai puţini în conturi pe luna septembrie. Una dintre ei este Rozalia Barabaş. Şi fiica ei suferă de handicap sever din naştere.

"Mai am mame care m-au sunat şi au zis: cum se poate, că nu ne-a anunţat nimeni nimic şi totuşi s-a tăiat din bănuţii aceia. Bine că mai completăm şi noi de la noi, părinţii, că de n-ar fi cu noi, ar fi jale" , este de părere Rozalia Barabaş - mama unei persoane cu handicap.

Până în octombrie, Primăria asigura un sfert din drepturile financiare ale persoanelor care nu au asistent personal iar restul veneau de la Ministerul de Finanţe, din cote defalcate de TVA. De luna aceasta, statul s-a angajat să asigure 90 de procente din această sumă, în condiţiile în care nici cei 75% de până acum nu a reuşit să îi acopere în totalitate. Ca să îi ajute pe cei aflaţi în nevoie, DSS-ul va lua măsuri drastice valabile până la sfârşitul anului.

"Discutăm despre o analiză nouă a cheltuielilor cu salariile asistenţilor personali, unde am blocat angajările şi să reuşim să luăm o parte din banii necesari salariilor asistenţilor şi să îi punem pe indemnizaţii ", spune Mariana Topoliceanu - directorul DSS Braşov.

"Noi de la bugetul local asigurăm cei 25%. Nu putem să luăm bani de la bugetul local să asigurăm noi obligaţii care sunt ale statului ", susţine George Scripcaru - primarul Municipiului Braşov, ACL. 

La ultima rectificare bugetului de stat, Municipiului Braşov i-a fost alocată, pentru plata drepturilor persoanelor cu handicap grav, suma de 526.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri